5. dec. 2022
Af Julie Nolsöe

Prins Henriks præg på kongehuset: Denne tradition indførte han i familiens jul

Dronning Margrethe og prins Henrik
Dronning Margrethe og prins Henrik
Foto: Hanne Juul
Kongehuset løfter sløret for en helt særlig juleopskrift, som prins Henrik bragte med ind i den kongelige families jul

I december måned er der julestemning på Kongehusets Instagram-profil, hvor de dagligt deler et lille indblik i julen i kongehuset.

Det gør de gennem fine billeder og videoer af alt fra julepynt i kongehusets eget lille postkontor i Det Gule Palæ, til en video af en sød stund to søskende imellem, da tvillingerne prinsesse Josephine og prins Vincent lavede et kalenderlys til deres farmor, dronning Margrethe.

Det søde øjeblik mellem tvillingerne kan du se lige her:

Kom med i det kongelige køkken

Også en video fra det kongelige køkken er blevet delt af Kongehuset, og her løfter de sløret for en ganske speciel tradition, som prins Henrik i sin tid bragte med sig fra Frankrig.

- Hos Hendes Majestæt Dronningen bliver det sjældent rigtig jul, før Dronningens køkkenchef, der til hverdag orkestrerer Majestætens måltider, har bagt en portion luftige ”Nonneprutter”. Det var Prins Henrik, som i sin tid indførte dessertopskriften i Kongehuset, skriver de på deres Instagram-profil til videoen, som kan ses nedenfor.

Sjov historie

I opslaget deler Kongehuset også historien bag kagerne med det spøjse navn, "Nonneprutter".

Bag opskriften ligger nemlig en spøjs julefortælling:

- Forinden en fransk julemiddag, for længe siden, skulle en nonne efter sigende have slået en prut, der bragte søsteren i en sådan forlegenhed blandt de andre nonner i køkkenet, at hun tabte et skvat vandbakkelsesdej ned i en gryde med kogende olie. Udfaldet, der mest af alt mindede om en klassisk æbleskive, er sidenhen blevet til en fransk juletradition, kendt under navnet ”Pets de nonne” - eller Nonneprutter, som de oversættes til på dansk, skriver Kongehuset om de franske julekager.

Læs mere om: