Prins Joachim sov på gulvet i Laos

De hvide bånd om prins Joachims håndled stammer fra en hellig ceremoni aftenen før, hvor de tilstedeværende fæstnede snorene for at bringe den kongelige held og lykke i fremtiden.

De hvide bånd om prins Joachims håndled stammer fra en hellig ceremoni aftenen før, hvor de tilstedeværende fæstnede snorene for at bringe den kongelige held og lykke i fremtiden.

Foto: Steen Brogaard
I mere end et døgn måtte prins Joachim undvære både mobiltelefon og strøm, ligesom han måtte sove på gulvet i en træhytte, under et myggenet på et liggeunderlag og med et tykt tæppe til at skærme sig mod aftenkulden.

For ligeså varmt det er midt på dagen i Laos, hvor prins Joachim for tiden besøger CARE Danmarks projekter i landet, ligeså koldt er det om natten.

Især i den fattige landsby i bjergene, hvor prins Joachim havde sagt ja til at overnatte.

BILLED-BLADET er med på turen til Laos og på grund af den manglende mobildækning og strøm og dermed internet, har BILLED-BLADETs udsendte heller ikke haft kontakt med den teknologiske omverden før nu, så vi har kunnet rapportere om prins Joachims rejse og de mange uvante strabadser og oplevelser, han det sidste døgns tid har været udsat for.

Prinsen har stor interesse

Denne artikel skrives på vej væk fra landsbyen, hvor prins Joachim overnattede.

Mens prins Joachim kigger på, at de høster med håndkraft på en nærliggende mark, sidder BILLED-BLADET og skriver ved et lille træbord omgivet af nysgerrige kvinder fra Akha-befolkningen, der er nogle af Laos' mest spektakulære folk i fantastiske og farvestrålende klædedragter. 

Prins Joachim viser på turen med al tydelighed, hvorfor han har været protektor for CARE Danmark i 25 år, for han lader sig ikke afskrække af de mildt sagt ikke-kongelige forhold og deltager i rejsen med stor, empatisk og ægte interesse. 

Dyr og mennesker lever sammen

Prins Joachim har på egen krop følt, hvordan det er at leve under de ekstreme og fattige forhold, der uden sammenligning i øvrigt, bedst kan beskrives, som det vi kan opleve på Frilandsmuseet, hvor dyr og mennesker lever i ét med og af naturen.

Efter flere timer på bumpede, uvejsomme, stenede og nærmest ufremkommelige veje i en hoppende firehjulstrækker uden støddæmpere, nåede prins Joachim frem til landsbyen.

Her blev han modtaget af landsbyens formand ved en højtidelig ceremoni, og derefter blev prins Joachim indkvarteret.

Prinsen upåvirket af hygiejneforhold

Prinsen tog de lokale hygiejneforhold med oprejst pande og lod sig ikke mærke med, at toiletter på de kanter ikke eksisterer, men blot et såkaldt pedal-lokum, hvis det findes.

Med hjælp fra CARE Danmark er der i landsbyen, som udelukkende består af ikke-isolerede træhuse på pæle og lerklinede stier, blevet lavet en brønd med en vandhane midt i byen.

Den fattige landsby, Seenlath, der ligger gemt højt oppe i bjergene, har 209 indbyggere og er meget ufremkommelig, så her har CARE Danmark projekter, der hjælper beboerne med bl.a. at lave køkkenhaver, så de er selvforsynende, men også kan dyrke så meget, at de kan sælge deres afgrøder.

Høsten er truet af vejret

Landsbyen har også produktion af kardemomme og honning blandt de afgrøder, som er hele landsbyens eksistensgrundlag, men som ofte trues fordi vejrforholdene i Laos er ekstreme.

Læs mere de kommende dage om prins Joachims rejse i Laos og i BILLED-BLADET på torsdag.

Foto: Trine Larsen

Foto: Trine Larsen

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden