Mandag, 15. marts 2021 - af Trine Larsen

Prinsesse Benedikte overrasker på tv

Prinsesse Benedikte
Foto: Martin Høien
Prinsesse Benedikte hyldede i går på tv én af sine helt store idoler, rytteren Lis Hartel på Tv i programmet Sportsmagasinet på DR1. Anledningen var 100 året for den kendte dressurrytters fødsel 14. marts 1921

Prinsesse Benedikte medvirkede søndag i Sportsmagasinet på DR i en udsendelse om dressurrytteren Lis Hartel, som vandt sølv for danmark i 1952 og 1956 - som den første kvinde i ridesporten.

Dét gav dengang genlyd over hele verden, men præstationen var endnu mere bemærkelsesværdig idet den 32-årige kvinde otte år tidligere var blev lammet af polio efter en graviditet.

Trods lægers forudsigelser kæmpede Lis Hartel sig tilbage og i en sådan grad, at hun som den første kvinde nogensinde, stod på podiet til OL og vandt sølv for Danmark 29.juli 1952 - hvor hun skulle hjælpes på vinderpodiet, fordi hendes ben dårligt kunne bære rytteren - og igen fire år senere, med en hesteinteresseret prinsesse Benedikte på tilskuerpladserne, sammen med sine forældre dronning Ingrid og kong Frederik

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Jeg var jo en lille pige, som fulgte hende, hun var absolut et forbillede. Hun var knaldygtig og så var hun en fighter af Guds nåde. Dét kom stærkt til udtryk, for ellers havde hun jo aldrig nået så langt, siger prinsesse Benedikte med stor beundring og ærefrygt om Lis Hartel, der i 1956 desuden vandt verdensmesterskabet, foruden OL sølv.

- Jeg husker Lis Hartel som et sprudlende, fantastisk glade menneske. Hun havde jo en udstråling og en energi, som man ikke ser mange af med samme kaliber. Og derfor har hun jo, på grund af sit handicap også været et forbillede, ikke kun for rask-ridning, men sandelig også for handicap-ridning, siger prinsesse Benedikte om sit store idol, som prinsessen mødte adskillige gange siden.

Lis Hartel, der efter sin polio-lammelse hverken kunne spise eller gå selv, blev stjerne i hele verden på grund af sine enestående bedrifter og kampgejst. Hun havde ikke kun gjort det næsten menneskelige umulige, men havde også formået at blive blandt de bedste i verden, trods sit handicap, som aldrig fik sin fulde førlighed helt tilbage.

 

Lis Hartel døde 12.februar 2009 87 år gammel og ville altså søndag 14. marts være fyldt 100 år. Og den anledning ville prinsesse Benedikte gerne være med til at hylde.

 

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden