Regeringen vil ændre regler for kongeparret: Denne betydning får det for Marselisborg Slot
Siden tronskiftet har det været det helt store spørgsmål, hvad der kommer til at ske med Marselisborg Slot.
Hvor de andre slotte i dag ejes af staten, og hvor kongefamilien har brugsretten, er slottet i Aarhus privatejet, og det er i øjeblikket dronning Margrethe, der er indehaver af skødet.
Men i selvsamme skøde står der, at boligen skal tilhøre ”den til enhver tid regerende konge i Danmark.” Og det er derfor oplagt, at kong Frederik nu skal overtage.
I den forbindelse skrev Ekstra Bladet tilbage i januar, at Frederik i så fald skulle lægge nogle skejser.
Ifølge de nuværende regler skal kong Frederik betale lidt over seks millioner kroner i arveafgift for at kunne overtage slottet fra sin mor. Men det kan meget vel ændre sig nu.
Fredag skriver Ritzau, at regeringen vil lave loven om og fritage kongeparret for arveafgift.
Det fremgår af martsredegørelsen om regeringens lovprogram, at der er en ændring i boafgiftsloven.
Ifølge Skatteministeriet vedrører ændringen de værdier, som en regent og dennes ægtefælle arver eller overtager fra sin forgænger. Hvilket i det aktuelle tilfælde altså er kongeparret og dronning Margrethe.
– Baggrunden er, at når der sker et tronskifte, overgår en række historiske genstande og aktiver med stor betydning for den fælles kulturarv til det nye kongepar.
– Det kan for eksempel være bygninger eller køretøjer, som i mange tilfælde anses som en væsentlig forudsætning for at varetage opgaven som regent og kongepar og afgørende for videreførelsen af Kongehuset og den fælles kulturarv, lyder det i en begrundelse for lovforslaget.
Ændringen i boafgiftsloven bliver fremsat i april.
Dronning Margrethe fik selv brugsretten til Marselisborg Slot, da hun var tronfølger. Det var dog først i 1975, at hun efter sin fars død i 1972 officielt overtog ejerskab.