27. jan. 2015
Af Malan Joensen

Rørt kronprins Frederik til mindehøjtidelighed i Polen

Ved 70-årsdagen for befrielsen af Auschwitz deltog blandt andre kronprins Frederik, kronprinsesse Victoria og kronprins Haakon.

På 70-årsdagen for den sovjetiske befrielse af koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau i Polen samledes en lang række mennesker på koncentrationslejrens område for at markere dagen.

Royale, statsledere og overlevende var med til at mindes de mange ofre for koncentrationslejrens rædsler i 1940'erne.

I Danmark bliver dagen også markeret med blandt andet foredrag, film og udstillinger – klik her

Blandt deltagerne var kronprins Frederik, Sveriges kronprinsesse Victoria, Norges kronprins Haakon samt kong Willem-Alexander og dronning Maxima af Holland og kong Philippe og dronning Marhilde af Belgien. Også Tysklands forbundspræsident Joachim Gauck, Frankrigs præsident Francois Hollande, Polens præsident Bronislaw Komorowski, Luxembourgs arvestorhertug Guillaume og arvestorhertuginde Stephanie var til stede. Fra Danmark sås også formand for Folketinget Mogens Lykketoft.

LÆS OGSÅ: Kronprinsesse Victoria om Auschwitz-Birkenau

Over en million mennesker mistede livet

Auschwitz-Birkenau var den største af de nazistiske koncentrationslejre, og mere end 1,1 millioner mænd, kvinder og børn mistede livet i lejren Auschwitz-Birkenau.

I den sidste halvdel af januar 1945 evakuerede ledelsen i Auschwitz-Birkenau en stor gruppe fanger fra lejren, SS destruerede en masse dokumenter og sprængte forskellige faciliteter i luften.

Den 27. januar nåede den røde hær frem til lejren og befriede den – her fandt de omkring 7.000 fanger, de fleste syge og på dødens rand.

LÆS OGSÅ: Englands dronning og prins William Auschwitz

SE BILLEDERNE FRA MINDEHØJTIDLIGHEDEN I GALLERIET HEROVER

Læs mere om: