23. aug. 2020
Af Marianne Singer

Sådan adskiller Mary og Marie sig fra andre kongelige

Foto-montage med prinsesse Marie og kronprinsesse Mary.
Foto-montage med prinsesse Marie og kronprinsesse Mary.
Foto: Hanne Juul
Kronprinsesse Mary og prinsesse Marie er gået deres helt egen vej, når det kommer til deres kongelige indsats.

Det er gået stærkt for kronprinsesse Mary, 48, og prinsesse Marie, 44, siden de udskiftede deres borgerlige tilværelser med kongelige i henholdsvis 2003 og 2008.

Prinsesserne fandt hurtigt deres egen vej i den kongelige tilværelse og har de seneste år markeret sig stærkt og aktivt i forbindelse med blandt andet LGBTI+-miljøet, der dækker over lesbiske, bøsser, interkøn, bi- og transpersoner.

Første gang i historien

Således var kronprinsesse Mary i 2018 det første kongelige medlem af kongehuset, der deltog i Danish Rainbow Awards, hvor personer, organisationer og virksomheder, der er med til at skabe bedre livsvilkår for LGBT+personer bliver hyldet.

https://imgix.billedbladet.dk/20190403_dm_danish_rainbow_awards_262-2.jpg
Kronprinsesse Mary ved sidste års Rainbow Awards.
Foto: Dan Mariegaard

Sidste år blev det så offentliggjort, at kronprinsessen bliver protektor for regnbuearrangementet Copenhagen 2021, som blandt andet tæller Worldpride og Eurogames.

Det er første gang, at en kongelig person stiller sig i spidsen for et stort internationalt LGBTQIA+-arrangement.

Gjorde indtryk

Kronprinsesse Mary har også gjort indtryk i år, hvor hun lørdag den 22. august som den første danske kongelige var hovedtaler ved årets Copenhagen Pride.

Men det er ikke kun Mary, der har imponeret med sin moderne måde at udfylde sin kongelige rolle på.

Prinsesse Marie viste i 2016 sin store opbakning til LGBTI+-miljøet, da hun som den første kongelige nogensinde deltog i Copenhagen Pride sammen med repræsentanter for AIDS-Fondet, som hun har været protektor for siden 1. december 2011.

https://imgix.billedbladet.dk/copenhagen_pride_marie69.jpg
Prinsesse Marie ved Copenhagen Pride.
Foto: Birger Storm

Anerkendt internationalt

Kronprinsesse Mary er gennem tiden blevet en anerkendt og højprofileret medspiller både i Danmark og internationalt, når det gælder menneskerettigheder.

Hun har flere gange imponeret under FN’s årlige generalforsamling i New York, hvor hun som protektor for FN’s Befolkningsfond UNFPA har sat fokus på kampen for kvinder og pigers rettigheder.

Kongelig ekspert og historiker Jon Bloch Skipper er ikke overrasket over prinsessernes støtte til LGBTI+- miljøet.

– Det er en ny generation, der er ved at tage over, med de normer, der ligger i det. Vi lever jo i et samfund med større diversitet og forståelse for forskelligheder. Jeg tror, at det ligger i helt naturlig forlængelse af kronprinsessen og prinsesse Maries forståelse af verden. Det er et positivt udtryk for, at det er en institution, der står med fødderne dybt plantet i den danske kultur og vores værdier og normer, men også at de følger med tiden, i takt med at den ændrer sig, lyder det fra ham.

Læs mere om: