2. mar. 2024
Af Jon Bloch Skipper / Redigeret af Malan Joensen

Skal vi skrive kong Frederiks nummer med arabertal eller romertal?

Kong Frederik. Indsat: Monogrammer fra kong Frederik 9., dronning Margrethe og kong Frederik 10.
Kong Frederik. Indsat: Monogrammer fra kong Frederik 9., dronning Margrethe og kong Frederik 10.
Fotomontage: Hanne Juul, Kongehuset og Aller Media
I BILLED-BLADETs kongelige brevkasse kan du hver uge læse interessante spørgsmål og svar om alt inden for den royale verden.

Spørgsmål og svar har tidligere været bragt i BILLED-BLADET.

Kære kongelige brevkasse
Bliver kong Frederiks nummer skrevet som 10. eller X?
Med venlig hilsen
H. Olesen

Kære H. Olesen
Tidligere blev monarkens nummer i kongerækken, eller ”kongeciffer”, som det også kaldes, næsten altid skrevet med romertal i officielle dokumenter, bøger, aviser osv. Mange i de ældre generationer vil nok også mene, at det er det eneste rigtige at gøre. Ligesom det talte ord ændrer skriftsproget sig dog løbede. I dag anvendes romertal sjældent herhjemme, og det er langt fra alle, der kender dem – og slet ikke børn og yngre. Derfor skriver mange nu om dage regentens nummer med arabertal som f.eks. Frederik 10. og dronning Margrethe 2. Kongehuset er også gået over til arabertal på bl.a. hjemmeside og sociale medier, og BILLED-BLADET har valgt at gøre det samme. I monarkens officielle monogram eller ”kongelige navnetræk” er der i tidens løb blevet skiftet mellem romertal og arabertal alt efter den enkelte monarks ønske. En række konger har udover deres officielt fastsatte monogram, som bl.a. anvendes på kongelige reskripter, bygninger, mønter, uniformer og skilderhuse, anvendt andre typer monogrammer, f.eks. et mere privat monogram samt et fællesmonogram med ægtefællen. Øverst ses en 5-øre fra 1963 med Frederik 9.s officielle monogram, som han anvendte som konge i årene 1947-72. Det havde ligesom vores nye konges navnetræk et romertal, mens f.eks. dronning Margrethe 2. anvendte et arabertal.
Venligst
Jon Bloch Skipper


Har du et spørgsmål af royal karakter, du gerne vil have opklaret? Så kan du sende det ind til BILLED-BLADETs kongelige brevkasse, der er en fast del af Danmarks royale ugeblad.

Hver uge svarer historiker og royalekspert Jon Bloch Skipper på interessante spørgsmål om kongehuset, kongefamilier i ind- og udland samt mange andre spændende aspekter af den royale verden igennem historien.

Jon er forfatter til flere bøger om og med de kongelige, herunder "Tre søstre: samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie" (2008).

Send dit spørgsmål på mail til jon@billed-bladet.dk eller på post til BILLED-BLADET, postbox 602, 0877 København C. Mærk kuverten "Kongelig brevkasse".

Læs mere om: