14. maj. 2021
Af Marianne Singer

Stort tillykke: Frederik og Mary fejrer 17-års bryllupsdag

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary på et billede, som kongehuset i 2020 delte som en sommerhilsen. 
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary på et billede, som kongehuset i 2020 delte som en sommerhilsen.
Foto: Franne Voigt for Kongehuset
Dagen før deres ældste søn, prins Christian, skal konfirmeres, fejrer kronprinsparret selv en stor dag, når de fredag har været gift i 17 år.

For kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er fredag en helt særlig og romantisk dag, når de fejrer det såkaldte ametystbryllup - deres 17-års bryllupsdag.

Det sker dagen inden, at deres ældste søn, prins Christian, 15, skal konfirmeres i Fredensborg Slotskirke.

https://imgix.billedbladet.dk/royalfamily_08052018_363457_1_1_1.jpg
Billede udsendt af kongehuset i anledning af kronprins Frederiks 50-års fødselsdag den 26. maj 2018. Kronprinsparret sammen med deres fire børn, prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine.
Foto: Franne Voigt for Kongehuset

Hinandens soulmates

Forelskelsen var stor fra start, da kronprins Frederik mødte Mary Elizabeth Donaldson på baren Slip Inn i den australske by Sydney den 16. september 2000.

− Jeg følte virkelig, at det var en soulmate. Jeg var draget af Mary på alle fronter. Det var fantastisk, mindedes kronprinsen otte år senere det skæbnesvangre møde i biografien ”Frederik. Kronprins af Danmark” af Gitte Redder og Karin Palshøj.

Hvad der derefter fulgte Frederik og Mary af eventyrlige oplevelser, personlige milepæle og følelsesmæssige højdepunkter, havde de nok ikke forestillet sig i selv deres vildeste fantasi.

https://imgix.billedbladet.dk/dsc_8034.jpg
Frederik og Mary i 2005.
Foto: Hanne Juul
https://imgix.billedbladet.dk/dsc_7929.jpg
Et forelsket kronprinspar i 2005.
Foto: Hanne Juul

Stærke sammen

Frederik og Mary står i dag som kronprinspar stærkere end nogensinde.

https://imgix.billedbladet.dk/bb-89982_1.jpg
Kronprinsparret til prins Carl Philip og prinsesse Sofias bryllup i 2015.
Foto: Hanne Juul

Opskriften på deres lykkelige samliv ser ud til både at være den frihed, de fra begyndelsen har givet hinanden til at udvikle sig i deres respektive kongelige roller, en betingelsesløs opbakning omkring hinandens projekter og en tillid og tro på hinandens evner.

Giver hinanden plads

Netop det at kunne give plads til hinanden talte kronprins Frederik med BILLED-BLADET om i et stort interview i forbindelse med sin 50-års fødselsdag sidste år.

- Samlivet bliver optimalt på den måde. Kærligheden og friheden til at kunne være sig selv i parforholdet er vigtige gennem hele tilværelsen, der så bliver fyldt med gode momenter og med tidspunkter, hvor man overrasker hinanden og bygger videre på alt det gode, man har skabt sammen. Det at gøre noget uventet en gang imellem kan skabe glæde i hverdagen, sagde han dengang.

Fire skønne børn

En vigtig grund til kronprinsparrets lykke er selvfølgelig også deres fire vidunderlige børn, prins Christian, 15, prinsesse Isabella, 14, samt tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine på ti år.

https://imgix.billedbladet.dk/5_19.jpg
Billedet af kronprinsfamilien, som kongehuset delte som en sommerhilsen sidste år.
Foto: Franne Voigt for Kongehuset

Kronprinsparret har altid været enige om, hvilke værdier de vil videreformidle til deres børn, og i dag kan de glæde sig over, at deres børn stortrives på alle fronter.

- Livet er jo fantastisk lige nu. Man skal virkelig glæde sig over hver dag, det går godt. At vi allesammen er glade og raske. I gamle dage takkede man i sin aftenbøn, inden man gik til køjs. Nu om dage kan det betale sig en gang imellem at stoppe op. Det kan være sidst på ugen, eller hvornår man synes, det er belejligt. At man lige husker: ”Hey, hvor er det fedt! Tingene virker, familien fungerer, og børnene har det godt, forklarede kronprinsen i det store 50-års interview med BILLED-BLADET.

Sød kærlighedstale

Hvor stor kærligheden stadig er mellem kronprinsparret, kunne man blandt andet opleve i 2018, da kronprinsesse Mary rejste sig op under den store gallamiddag på Christiansborg Slot i anledning af kronprins Frederiks 50-års fødselsdag og holdt den mest rørende, sjove, ærlige og kærlige tale til sin mand.

https://imgix.billedbladet.dk/20180526_mho5945_1.jpg
Kronprinsesse Mary under sin tale til Frederik i 2018.
Foto: Martin Høien

- Jeg er lykkelig for, at du fejede benene væk under mig, og at vi vovede at falde for hinanden - ikke for en stund, men for livet. Og livet sammen med dig er aldrig kedeligt. Du kommer som sagt i mange forklædninger. Det er aldrig givet på forhånd, om du kommer ind ad døren i uniform, jakkesæt, våddragt eller som ”Mamil”. Til dem, der ikke kender begrebet ”Mamil”, kan jeg sige, at det er en engelsk betegnelse, der er optaget i Oxford English Dictionary, for en voksende subkultur af “Middle-aged men in lycra, who ride expensive racing bicycles, wearing professional style body-hugging jerseys and shorts.“ Der er delte meninger om, hvorvidt lycra og mænd på plus 40 er en god kombination. Og vi taler faktisk plus 50 her …! Men skat, du står stadig ret skarpt i lycra, lød det knivskarpt fra kronprinsesse Mary på den festlige aften.

https://imgix.billedbladet.dk/20180526_mho6016a-1.jpg
Frederik og Mary gav hinanden et kærligt kys, efter at kronprinsessen havde holdt sin tale.
Foto: Martin Høien

Ren kærlighed

Kronprinsen havde selv holdt den mest romantiske tale ved bryllupsmiddagen på Fredensborg Slot i 2004.

- Jeg elsker dig Mary. Kom lad os gå, kom lad os se. Gennem tusind verdener venter vægtløs kærlighed, sluttede den forelskede og nygifte kronprins sin tale.

Og netop de ord gjorde så meget indtryk på Mary, at hun under sin tale på Christiansborg Slot valgte at tage dem op i talen til Frederik og således binde fortid og nutid sammen:

- Du bød mig på vores bryllupsdag at komme og at se, hvad der ventede os i kærlighed, og jeg har nydt hvert et skridt og hver en udsigt.

Læs mere om: