14. maj. 2016
Af Henrik Salling

TILLYKKE: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary kan fejre 12-års bryllupsdag

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/uh-0018558.jpg
Foto: Kristian Linnemann
Kronprinsesse Mary strålede som en sol, da hun for 12 år siden sammen med sin mand kunne forlade Vor Frue Kirke i København.

Fredag den 14. maj 2004 var der allerede fra om morgenen en helt speciel stemning i kongens København. Byen summede af liv, og rundt i byen forberedte man sig til det, der skulle blive dette århundredes største og smukkeste bryllup.

Det blev en mindeværdig dag for mange danskere og ikke mindst for det brudepar, som det hele drejede sig om, nemlig kronprins Frederik og Mary Donaldson, som efter vielsen i Vor Frue Kirke kunne kalde sig mand og kone - og hun blev kronprinsesse.

SE BILLEDERNE: Kronprins Frederik og kronprinsesse Marys store dag

Brylluppet blev naturligvis transmitteret på TV, og BILLED-BLADETs redaktion summede da også af hektisk aktivitet. Alle ville have det hele med.

Kronprins Frederik i tårer i kirken

Kronprinsesse Mary var gudesmuk i sin brudekjole kreeret af Uffe Frank og syet i ikke mindre end 67,5 meter silkeduchesse.

Efter sig slæbte kronprinsesse Mary et seks meter langt slæb, som sendte brudepigerne på overabejde.

Får du BILLED-BLADETs nye nyhedsbrev? Klik her og meld dig til!

Mary Donaldson blev i øvrigt den første ikke kongelige, som fik lov til at bære det gamle slør, der i sin tid var blevet syet af irske nonner til prinsesse Margaret af Storbritannien, som var mor til vores egen dronning Ingrid.

SE BILLEDERNE: Så smuk var Mary aftenen før sit bryllup

På hovedet bar den kommende kronprinsesse et diadem, som var blevet givet til hende af svigermor og svigerfar, og som sandsynligvis stammer fra omkring 1900.

Brylluppet var kulminationen på uger og måneders forberedelser, og hvem husker ikke kronprins Frederiks tårer i kirken, kyssene, som ingen ende ville tage på balkonen på Amalienborg, for ikke at tale om brudens far, John Donaldson, som i dagens anledning var i kilt.

BILLED-BLADET ønsker stort tillykke til kronprinsparret!

Læs mere om: