Tredobbelt mærkedag i kongehuset

Prinsesse Isabella.

Prinsesse Isabella.

Foto: Niels Henrik Dam
Den 1. juli er det syv år siden, at prinsesse Isabella blev døbt, og 480 og 533 år siden, at kong Frederik II og kong Christian II blev født.

Tirsdag den 1. juli kan det danske kongehus fejre en tredobbelt mærkedag.

I dag er det præcis syv år siden, at prinsesse Isabella blev døbt Isabella Henrietta Ingrid Margrethe i Fredensborg Slotskirke.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Marys næstældste barn og første datter var ti uger gammel, da hun blev døbt.

Isabella er den første danske prinsesse, der er født, siden dronning Anne-Maries fødsel i 1946, og hun har titlen Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Isabella, komtesse af Monpezat.

Kong Christian II

Det er samtidig 533 år siden, at Christian II blev født. Det gjorde han den 1. juli 1481 på Nyborg Slot som den tredje men ældste overlevende søn af kong Hans og Christine af Sachsen.

Kong Christian II overtog tronen i 1513, men han måtte flygte ud af Danmark i 1523, da højadelen gjorde oprør ti år inde i hans regeringsperiode.

Han var gift med Elisabeth af Habsburg og fik fem børn. Christian II døde den 25. januar 1559.

Kong Frederik II

Frederik II kunne også fejre sin fødselsdag den 1. juli. Han blev født på Haderslevhus i 1534 som barn af kong Christian III og Dorothea af Sachsen-Lauenburg,

Da hans far døde i 1559, overtog kong Frederik II tronen i en alder af kun 25 år. Han regerede indtil sin død den 4. april 1588 som 54-årig.

Kong Frederik II blev især kendt for sin strenge Øresundstold, som han opkrævede fra Kronborg.

Han var gift med Sophie af Mecklenburg, og de fik syv børn sammen. Parrets ældste søn Christian IV overtog tronen efter sin far.

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden