23. sep. 2014
Af af Marianne Singer

VIDEO: Kronprins Frederik og kronprinsesse Marys travle dag i New York

Efter en fælles indsats i Canada fortsatte kronprins Frederik og kronprinsesse Mary til New York med hver deres opgaver, og kronprinsessen mødte blandt andre prinsesse Mabel.

BILLED-BLADET i New York

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary havde været på fra morgen til aften under det officielle besøg i Canada, og der blev ikke mindre at se til for kronprinsparret, da de efterfølgende tog på job i New York.

Kronprinsesse Mary var kommet til metropolen for at deltage i aktiviteter i forbindelse med FN Generalforsamlingens Special Session for ICPD i New York og arrangementer med fokus på pigers og kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder.

Her mødte hun blandt andet den hollandske prinsesse Mabel, enke efter prins Johan Friso, der også kæmper utrætteligt for kvinders rettigheder. Det var i forbindelse med et dialogmøde arrangeret af Organisation of African First Ladies Against HIV/AIDS (OAFLA) og FNs Befolkningsfond, som kronprinsessen er protektor for, at de to prinsesser fik hilst på hinanden. De nåede at tale sammen i flere minutter, inden mødet startede og lyttede efterfølgende interesseret til en lang række indlæg, deriblandt fra førstedamen i Rwanda og førstedamen i Tchad, mens de flittigt skrev noter ned.

Dagen var allerede begyndt tidligt for kronprinsesse Mary med et møde med sekretariatet for High-Level Task Force for ICPD (International Conference on Population and Development), som er det internationale panel, som kronprinsessen har været medlem af siden 2012.

Kronprins Frederik til åbning af House of Green

Derefter gik turen videre til FN's hovedkvarter, der er en imponerende bygning på Manhattan. Efter at have overværet indlæggene fra de afrikanske førstedamer om blandt andet kvinders rettigheder og mødredødelighed, tog kronprinsessen direkte videre til åbningen og debatten i FN’s 69. Generalforsamlings særlige samling om opfølgning på handlingsprogrammet for ICPD, som også omhandlede kvinders og pigers rettigheder.

Der blev tid til en kort eftermiddagspause, hvorefter kronprinsesse Mary deltog i indvielsen af en ny dansk-hollandsk sundhedsfond, og dagen sluttede med en reception arrangeret af organisationen Women Deliver. Under begge arrangementer holdt kronprinsessen en tale.

Kronprins Frederik havde imens fokus på andre, men ligeså relevante emner i New York, da han deltog i åbningen af House of Green i bydelen Brooklyn. En udstilling, der skal promovere grønne danske teknologier og ekspertviden.

Det er i forbindelse med, at New York har afsat 116 milliarder kroner over de næste fem år til at energi- og klimatilpasse byen, at udstillingen er sat op, så danske virksomheder forhåbentlig vil kunne få del i det.

Efter flere taler fra blandt andet Dansk Industris administrerende direktør Karsten Dybvad og Københavns overborgmester Frank Jensen (S), klippede en veloplagt kronprins Frederik den berømte, røde snor over for at markere åbningen. Derefter blev selskabet vist rundt, og der var tid til lidt længere samtaler.

Kronprins Frederik til åbning af House of Green i New York med blandt andre Københavns overborgmester Frank Jensen (S).
Kronprins Frederik til åbning af House of Green i New York med blandt andre Københavns overborgmester Frank Jensen (S).
Foto: Martin Høien/BILLED-BLADET

Læs mere om: