2. nov. 2014
Af BILLED-BLADET i Sydafrika

VIDEO: Mary er landet i Sydafrika: Smagte lokal rødvin

I strålende solskin på en vingård nær Cape Town tog kronprinsesse Mary hul på et spændende firedages arbejdsprogram i Sydafrika, hvor hun i samarbejde med handels- og udviklingsminister Mogens Jensen sætter fokus på nogle af regionens store problemer og på løsningen af dem.

Kronprinsesse Mary og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen indledte søndag eftermiddag deres arbejdsrejse i Sydafrika med et besøg til Stellekaya Winery udenfor Cape Town, hvor der produceres noget af regionens bedste rødvin. Mary og Mogens Jensen mødte den kvindelige vinmager Ntsiki Biyela, der levende fortalte om sin tilværelse med vinproduktion. Herefter fik kronprinsessen og ministeren mulighed for at nippe til Stellekaya-rødvinen.

Besøget til Sydafrika sætter særligt fokus på ligestilling og kvinders ret til at bestemme over egen krop, men også på Sydafrika som vækstmarked for dansk erhvervsliv.

- Kronprinsessen er kendt som en stærk og global fortaler for fattige kvinders adgang til prævention, hjælp under og efter graviditet og fødsel. Hendes engagement er utroligt værdsat, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen, der for nylig sammen med kronprinsessen deltog i en stor konference om kvinders ret til seksuel og reproduktiv sundhed i forbindelse med FN’s Generalforsamling i New York.

- Turen skal være med til at sætte fokus på den svære og ofte tabubelagte dagsorden om at sikre fattige og sårbare kvinders ret til at bestemme over deres egen krop. Ikke mindst i forhold til at undgå uønskede graviditeter og hiv/aids, som er et kæmpe problem i Sydafrika med mere end seks millionser smittede, det højeste antal hiv-smittede i verden, siger ministeren desuden.

Et andet meget omfattende problem i Sydafrika er vold mod kvinder – hver 26. sekund bliver en kvinde voldtaget. Også volden mod kvinder og kampen for at stoppe den vil Mary og Mogens Jensen sætte fokus på i løbet af de fire arbejdsdage i henholdsvis Cape Town og Johannesburg.

Læs mere om: