12. okt. 2012
Af af Trine Larsen

Video: Prinsesse Marie i Phnom Penhs slum

Prinsesse Marie
Prinsesse Marie i Cambodja
Foto: Hanne Juul/BILLED-BLADET
Turen til Cambodja har gjort et uudsletteligt indtryk på prinsesse Marie. Hun sluttede besøget af i ekstrem fattigdom

Prinsesse Marie sluttede sin sidste dag i Cambodja for Folkekirkens Nødhjælp med at besøge et af de værste og mest chokerende fattige slumkvarterer, godt 20 kilometer uden for hovedstaden, Phnom Penh.

De godt 1.000 familier bor i dyb armod og fattigdom, i blikskure uden vand, uden elektricitet og sanitære forhold, mellem skrald, afføring fra dyr og mennesker - og uden arbejde og fremtidsudsigter.

Alle blev de for godt seks år siden pludselig tvangsflyttet af regeringen fra deres i forevejen faldefærdige huse i byen nær Mekong-floden under påskud af, at der var brug for den jord, de beboede. Alle blev de i løbet af få timer tvangsflyttet til en øde mark uden for byen - uden hjælp eller kapital til at kunne begynde et nyt liv.

Deres chokerende levevilkår gjorde et dybt indtryk på prinsessen, der besøgte slumkvarteret sammen med Madame Kek, der er præsident for Lichado, en organisation, der trods svære vilkår og trusler om fængsel og vold arbejder for menneskerettigheder i Cambodja.

Dette arbejde, samt arbejdet med at give familierne uddannelse og arbejde, så de kan få noget at leve af, støtter Folkekirkens Nødhjælp, og det var for med egne øjne at se projekterne i slumkvarteret, at prinsessen kom på besøg.

Det var prinsesse Maries sidste besøg på den fire dage lange rejse til Cambodja. Hun og hofdamen, Britt Siesbye, rejser hjem fra Phnom Penh sent i aften og lander i Danmark lørdag morgen.

Læs mere om: