15. maj. 2022
Af Lene Skriver Bak

Vidste du det? Dronning Ingrid var den eneste kongelige der sagde ja

Dronning Ingrid.
Dronning Ingrid.
Arkivfoto: Wikimedia Commons
Dronning Ingrid rejste i maj 1960 som den eneste af de europæiske kongelige til London for at være gæst hos den britiske kongefamilie.

Dronning Ingrid var i maj 1960 gæst ved brylluppet mellem prinsesse Margaret og fotografen Anthony Armstrong-Jones, der på sin bryllupsdag blev gjort til Lord Snowdon.

Det storslåede bryllup, der fandt sted i Westminster Abbey, blev som det første royale bryllup tv-transmitteret, men rækken af udenlandske kongelige gæster var hurtigt overstået.

https://imgix.billedbladet.dk/mega11117_004-margaretanthony550.jpg
Prinsesse Margaret og lord Snowdon på deres bryllupsdag 6. maj 1960.
Arkivfoto: Mega

Der var nemlig kun én: Dronning Ingrid.

Den danske dronning var rejst alene til London, hvor hun altså som den eneste af Europas kongelige, var blandt bryllupsgæsterne.

De britiske medier skriver, at den sparsomme kongelige deltagelse skyldtes, at de europæiske kongehuse ikke så med milde øjne på, at prinsessen skulle giftes med en fotograf, der ikke var af nobel familie.

Men hvorfor var dronning Ingrid så til stede i Westminster Abbey den 6. maj 1960?

En forklaring kan være, at dronning Ingrid faktisk var blandt prinsesse Margarets faddere.

Dronning Ingrids mor, kronprinsesse Margareta, var datter af prins Arthur, der var søn af dronning Victoria, som var prinsesse Margarets tipoldemor og altså Ingrids oldemor.

Prinsesse Margarets farfar, kong George V, var kronprinsesse Margaretas fætter og den svenske kronprinsesse holdt fast i forbindelserne til sin britiske familie.

Og hendes datter, Ingrid, trådte til, da Magaretas fætters søn, George VI, skulle have sin yngste datter, prinsesse Margaret, døbt i 1930.

Prinsesse Margaret var gift med lord Snowdon, som hun fik to børn med, frem til 1978.

Læs mere om: