3. jun. 2012
Af af Mia Qvist Scheelsbeck/Newsdesk

60-års jubilaren: Derfor er dronning Elizabeth så anderledes

Dronning Elizabeth
Dronning Elizabeth
Foto: AOP
c har 60-års jubilæum på tronen, og hun føler sig højt hævet over andre monarker

Dronning Elizabeth deltog ikke til dronning Margrethes 40-års jubilæum i januar, og da der var svensk prinsessedåb i maj, var der heller ingen britisk dronning eller prins at se.

Det britiske kongehus adskiller sig nemlig markant fra andre europæiske kongehuse i Europa ved at være mere formelle og distancerede til både den britiske befolkning og kongehusene i resten af Europa. Det forklarer Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og kongehusekspert.

- Hun er en dronning af den ældre generation, og hun adskiller sig markant fra de andre. Hun er jo knap en generation ældre end de andre europæiske monarker. Dronning Elizabeth er meget præget af, at hun har været ung i en anden tid, hvor man var mere formelle, stive og havde større afstand til befolkningen. Hendes stil er mere gammeldags end den, vi har været vant til i Danmark. Og så er hun også meget præget af, at hun blev regent så tidligt og ikke havde nogen at støtte sig til, forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Dukker ikke op til andre kongelige begivenheder

Dronning Elizabeth har holdt en distance til befolkningen ved bl.a. ikke at tale med så mange, når hun er på besøg rundt omkring i landet. Hendes distance ses også i forhold til, hvordan hun agerer med kongelige i andre lande.

- Hun deltager jo stort set aldrig i begivenheder i andre europæiske kongehuse. Hun føler sig højt hævet over andre kongehuse, og hun føler sig som en særlig slags dronning pga. det britiske kongehus' historiske betydning. Vi så jo heller ikke prins William og hertuginde Kate deltage i den svenske prinsessedåb, peger Lars Hovbakke Sørensen på.

Selvom andre europæiske kongehuse formentlig har affundet sig med, at det britiske kongehus selv mener, de er vigtigere end de andre, kan det faktisk få negative konsekvenser for dem.

- Det betyder jo, at det britiske kongehus ikke har det samme nære forhold, som andre kongelige i Europa har. Der er eksempelvis rigtige gode, personlige relationer mellem de danske, svenske og norske kongehuse. Men når man ikke har så meget kontakt til de andre, får man heller ikke det samme udbytte og følingen med, hvad der sker, og hvordan andre kongehuse udvikler sig, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Læs mere om: