21. okt. 2013
Af Lisbeth Grube

Den britiske kongefamilies tog risikerer at ryge på pension

Dronning Elizabeth.
Dronning Elizabeth.
Foto: AOP
The Royal Train har rullet i 170 år, men spås nu kort levetid.

Det har været på skinnerne for den britiske kongefamilie i 170 år – men nu risikerer det kongelige tog, The Royal Train, at blive kørt på pension. Det rullende materiel har nemlig kun fem til ti års levetid tilbage, og udgifterne til en eventuel erstatning vil være store. Det skriver avisen The Telegraph.

Dermed er en æra måske slut for det kongelige tog, som har været gennem mange forandringer, siden det tog sin første tur i 1842 med dronning Victoria. Toget består i dag af ni vogne, der huser soveværelser, kontorer og spisevogn – og på Royal Central er flere detaljer beskrevet:

Dronning Elizabeths gemakker rummer et soveværelse, badeværelse og en stue. Soveværelset er indrettet i bløde pastelfarver og har en enkeltseng med puder dekoreret med dronningens monogram. Udsmykningen er minimal med et par skotske landskabsmalerier og en historisk illustration af The Royal Train. Badeværelset er udstyret med et badekar, og når toget tøffer gennem landet, er operatørerne instrueret i, at toget skal slække på hastigheden omkring klokken 19.30 for at sikre, at majestætens badevand ikke skvulper over.

I stuen er der en sofa, lænestole og et mindre bord, hvor morgenmaden serveres for Elizabeth og prins Phillip. Det er også her, dronningen vil sidde ved sit skrivebord og gennemgå sine papirer - og gardinerne for vinduerne tillader Elizabeth at se ud, men ingen at se ind. Måltiderne på toget er af samme kvalitet som i de kongelige boliger.

Omkostningerne til The Royal Train løber op i 1 million pund om året - hvilket gør det dobbelt så dyrt som flytrafik i gennemsnit.

Læs mere om: