10. nov. 2015
Af af Luise Marie Bekker

Dronning Elizabeth centrum i strid om kæmpediamant

Dronningmoderen Elizabeth bar diamanten i sin krone ved sin mands kroning - her med sin datter, den daværende prinsesse Elizabeth,  og sin mor, enkedronning Mary.
Dronningmoderen Elizabeth bar diamanten i sin krone ved sin mands kroning - her med sin datter, den daværende prinsesse Elizabeth, og sin mor, enkedronning Mary.
Foto: All Over
Den berømte diamant Koh-i-Noor, der er blandt det britiske kongehus' kronjuveler, danner nu grobund for en retssag: Indiske stjerner og forretningsfolk kræver den leveret tilbage til Indien.

Det handler om den ekstraordinære, 105 karats diamant, der sidder i kronen, enkedronning Elizabeth bar til kroningen af hendes mand, George IV - og senere til kroning af datteren, den nuværende dronning Elizabeth.

Diamanten hedder Koh-i-Noor og har også skinnet i kroner på danskfødte dronning af England, Alexandra samt dronning Mary, men nu risikerer det britiske kongehus, at stenen fra Storbritanniens kronjuveler skal sendes tilbage til Indien, hvor den kommer fra, skriver Daily Mail.

Bollywood-stjerner og forretningsfolk har slået sig sammen med advokater i en retssag om stenen. De kræver, at regeringen returnerer diamanten med værdien 100 millioner pund - over en milliard danske kroner - som de siger blev stjålet fra dens sande hjem.

Kun Gud og kvinder må bære den

Diamanten blev givet til dronning Victoria af den sidste hersker af den sikhiske imperium, Duleep Singh, i 1851, og nogle mener, det er ydmygende, at stenen stadig befinder sig i England på grund koloniseringen - at stenen faktisk blev stjålet.

Legenden siger, at den, der bærer stenen, bliver utrolig magtfuld, men at enhver mandlig ejer vil møde et uheldig endeligt. Derfor må kun Gud og kvinder bære den.

Det er da også kun kvinder i det bristiske kongehus, der har båret den - den er dog aldrig blevet båret af den nuværende dronning Elizabeth.

Ingen reaktion fra kongehuset

Den britiske regering har afvist, at stenen skal flyttes, men kongehuset selv har ikke reageret på retssagen.

Det kunne blive et sirligt emne, når den indiske premierminister, Narendra Modi, i overmorgen besøger England som den første indiske premierminister i over et årti.

Emnet er dog ikke sat på dagsordenen

https://imgix.billedbladet.dk/9.dwf15-225523_0.jpg
Koh-i-Noor sidder i centrum af malteserkorset øverst på kronen
Foto: All Over

Læs mere om: