30. apr. 2020
Af Niels Burgos

Dronning Elizabeth hylder helt usædvanlig 100-årig

Dronning Elizabeth og Tom Moore
Dronning Elizabeth og Tom Moore
Foto: Mega
En krigsveteran er blevet englændernes nye helt under coronakrisen. I dag fylder han 100 år.

Tom Moore var egentlig bare en ganske almindelig, engelsk krigsveteran. Han levede stille og tilbagetrukket i sit hjem i Bedforshire - efter at have tjent sit land som soldat bl.a. under 2. verdenskrig. Lige indtil han så, at hans elskede land igen var ude i en dyb og alvorlig krise.

Så fik han den idé, at han ville samle penge ind til det engelske sundhedsvæsen her under cornakrisen - ved at tage 100 runder med rollatoren i sin 25 meter lange have.

Det var den 6. april. Nu har han gået siden - og de 1000 pund, han havde sat som mål for sin indsamling, er nu blevet til langt over 200 millioner kroner.

Det har gjort den ellers stilfærdige mand til Englands i øjeblikket måske mest populære helt.

Udnævnelse af dronningen

I dag fylder Tom Moore 100 år. Og den dag havde han planlagt, han skulle fejre stille sammen med sine to døtre og fire børnebørn Moore blev enkemand i 2009 efter 40-års ægteskab.

Men stille bliver dagen ikke. Han har modtaget over 125.000 fødselsdagskort, det britiske flyvevåben flyver over hans lille hus som en speciel hyldest, han har modtaget lykønskninger fra prins Charles og hertuginde Camilla. Og som noget helt særligt: Dronning Elizabeth har forfremmet ham fra kaptajn til den militære rang "æres-oberst".

Der er meget liv tilbage

Og englænderne kan med god grund kippe med flaget for deres 100-årige landsmand. Her er hvad han sagde i forbindelse med sin succesrige intiativ:

- Som I har kunnet se, er jeg af den faste overbevisning, at vi som nation altid må stå sammen - uden skel af klasse, race eller religion. Og den eneste måde, vi kan besejre denne usynlige fjende på, er ved at stå skulder ved skuler - og aldrig gå alene.

På fødselsdagen fik englænderne også endnu et eksempel på Moores tørre, britiske humor:

- Det er underligt ... den ene dag er jeg 99. Den næste er jeg 100. Og jeg føler mig ikke spor anderledes. Jeg er sikker på, at der stadig er masser af liv tilbage i denne gamle hund!".

Læs mere om: