Lørdag, 13. januar 2018 — af Marianne Singer

Dronning Elizabeth med glimt i øjet: Så farlig er min krone

Dronning Elizabeth ved parlamentets åbning - med The Imperial State Crown
Dronning Elizabeth ved parlamentets åbning - med The Imperial State Crown
Foto: All Over
I et sjældent TV-interview fortæller en veloplagt dronning Elizabeth om den funklende krone, hun bar ved kroningen i 1953.

De kongelige rundt omkring i Europa fremviser vidunderlige diademer, når de går til store fester.

Men der er noget helt særligt over en kroningskrone som den dronning Elizabeth bar ved sin kroning i 1953.

Dronning Elizabeth om kronens ulemper

I dokumentaren "The Coronation", der sendes på BBC One søndag aften den 14. januar giver 91-årige dronning Elizabeth med sin velkendte, underfundige humor et sjældent indblik i, hvordan det er at bære den ekstravagante krone, der vejer hele 1,28 kg.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

- Du kan ikke kigge ned for at læse talen, du må holde talen op. For hvis du ville gøre det, ville din nakke brække, den ville falde af. Så der er nogle ulemper ved kroner, men ellers er kroner ret vigtige ting, lyder det, ifølge magasinet Hello!, med et glimt i øjet fra dronning Elizabeth i interviewet.

Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig?
Klik her og læs hvordan
Vil du have BILLED-BLADET hjem til dig? Klik her og læs hvordan

Samme hovedform som far

Dokumentaren kredser om dronning Elizabeths kroning den 2. juni 1953 i Westminster Abbey, London og kroningskronen Imperial State Crown, der i sin tid blev kreeret til George VI's kroning i 1937 og var en nøjagtig kopi af den, der blev lavet i 1838 til dronning Victoria.

- Heldigvis har min far og jeg nogenlunde samme slags hovedform. Men når du først engang har taget den på, så bliver den der. Jeg mener: den bare bliver på! fortæller dronning Elizabeth i udsendelsen.

Imponerende juveler

Den nuværende krone er lavet af guld og omfatter fire pattée-kors og fire fleurs-de-lis med endnu et pattéekors på toppen, og den er besat med imponerende mange juveler: 2.868 diamanter, 273 perler, 17 safirer, 11 smaragder og fem rubiner.

Blandt stenene er flere berømte, herunder Den sorte prins’ rubin og Cullinan II-diamanten, også kendt som Afrikas lille stjerne.

Dronning Elizabeth bærer stadig den imponerende krone hvert år ved åbningen af det engelske parlament.

Foto: AOP
Foto: AOP

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden