Søndag, 26. juli 2020 - af Malan Joensen

Efter tragedien: Her kunne dronning Elizabeth ikke holde tårerne tilbage

Olivia Colman i "The Crown" som dronning Elizabeth i 1966. Til højre dronning Elizabeth i 2020. 
Olivia Colman i "The Crown" som dronning Elizabeth i 1966. Til højre dronning Elizabeth i 2020. 
Fotomontage: MEGA
Dronning Elizabeth besøgte den walisiske mineby Aberfan efter tragedien i 1966.

Den nu 94-årige britiske dronning Elizabeth er kendt for sjældent at vise det offentligt, når hun bliver ked af det. 

Men i vinteren 1966 besøgte hun den walisiske landsby Aberfan, og her så flere mennesker, hvordan monarken var dybt påvirket af den tragiske begivenhed, der havde udspillet sig en uges tid tidligere. 

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Om formiddagen den 21. oktober 1966 kollapsede et enormt bjerg af mineaffald og gled pludseligt ned mod byen, hvor det blandt andet ramte en skole fuld af elever. 144 mistede livet som følge af ulykken, heraf 116 børn.

Dronning Elizabeth blev naturligvis orienteret om katastrofen så hurtigt som muligt, men besluttede sig for at vente med at besøge byen, fordi hun frygtede, at hendes ankomst ville fjerne ressourcer fra rednings- og bjergningsarbejdet. 

Efter otte dage rejste dronningen til Aberfan.  

Sir Mansel Aylward fortæller ifølge avisen Daily Express i dokumentaren "The Queen: In Her Own Words" således om dronningens besøg: 

"Hun gik hen mod nogle børn, og jeg stod tæt nok på til at se hendes ansigt. Du kunne se, hendes fremtoning var anderledes. Hendes ansigt så ud som om, hun var lige ved at briste i gråd. Så lagde hun en finger på siden af øjet og der kom blot en eller to tårer."

Dronning Elizabeth har senere i et brev til byen beskrevet, hvor dybt berørt hun var af tragedien og mødet med de overlevende børn. 

I Netflix-serien "The Crown" følger man i sæson 3 også dronningens besøg i Aberfan. Herunder ses Olivia Colman i rollen som dronning Elizabeth i netop dette afsnit: 

Olivia Colman som dronning Elizabeth i tredje sæson af "The Crown". 
Arkivfoto: MEGA

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden