Søndag, 6. februar 2022 — af Malan Joensen

Elizabeths skæbnesvangre dag: Gik til ro som prinsesse og vågnede op som dronning

Dronning Elizabeth og prins Philip i 1952.
Dronning Elizabeth og prins Philip i 1952.
Arkivfoto: Ritzau Scanpix
Det skete der, da prinsesse Elizabeth pludselig blev dronning.

Den 6. februar 2022 er det 70 år siden, dronning Elizabeth blev dronning. Hun befandt sig langt væk fra kongefamilien og det britiske folk, da hendes status som med et trylleslag ændrede sig, og herunder kan du læse, hvad der skete:

 • Prinsesse Elizabeth, 25, var med sin ægtemand prins Philip, 29, rejst til Kenya den 31. januar 1952 på en længere, officiel Commonwealth-rejse, der efter planen også skulle tage dem til blandt andet New Zealand. Treårige prins Charles og etårige prinsesse Anne blev hjemme på slottet imens.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
 • Kong George 6., 56, var syg af lungekræft og kunne ikke selv gennemføre rejsen, men havde vinket farvel til parret i Heathrow-lufthavnen. Det skulle blive den sidste gang, man så den populære konge i offentligheden. Han døde den 6. februar på Sandringham med sin yngste datter Margaret og hustruen, der ligesom den ældste datter hed Elizabeth, ved sin side.

 • Prinsesse Elizabeth og prins Philip nød nogle private fridage i det travle program og var rejst til det særlige Treetops Lodge i Aberdare-skoven, hvor de skulle overnatte i en tre-værelsers hytte i trætoppene. Det var et særdeles spændende udflugtsmål for prinsessen, der ivrigt fulgte med i det afrikanske dyreliv lige nedenfor hytten.

 • Prinsesse Elizabeth lagde sig til ro i trætoppene som prinsesse og vågnede op - helt uden at vide det - som dronning. En anden gæst i Treetops Lodge, den britiske jæger Jim Corbett, skrev i gæstebogen: "For første gang i verdenshistorien kravlede en ung pige den ene dag op i et træ som prinsesse, og efter at have haft, hvad hun beskrev som den mest spændende oplevelse, kravlede hun næste dag ned fra træet som dronning".

Kunne ikke tyde koden

 • Det viste sig at være besværligt at få nyheden om kongens død og Elizabeths ændrede status frem til den nyslåede dronning i Afrika. Den britiske regering sendte en kodet meddelelse til den lokale guvernør i Nairobi, men kodebogen var låst inde i et pengeskab, hvortil man ikke kunne finde nøglerne, og derfor forstod man ikke meddelelsen fra briterne.
 • I mellemtiden havde en uvidende dronning Elizabeth forladt Treetops Lodge og var rejst til Sagana Lodge. Ved frokosttid kontaktede en redaktør for avisen East African Standard prinsesse Elizabeths sekretær Martin Charteris for at spørge, om den nyhed, man havde modtaget på teleprinteren, var sand. En chokeret Charteris kontaktede derefter Sagana og overbragte nyheden til prins Philips assistent Parker, som fik det bekræftet via radio og derefter informerede prins Philip.

Philip fortalte det til Elizabeth

 • En chokeret, men dog handlekraftig prins Philip tog straks sin hustru med ud på en gåtur i haven, hvor han fortalte hende, at kongen - hendes far - var død, og at hun nu var dronning og overhoved for Commonwealth. Ægteparret fik en god snak i haven, mens de spadserede op og ned langs græsplænerne.
 • Senere samme dag blev dronning Elizabeth og prins Philip fragtet til en nærliggende, lille lufthavn og fløjet tilbage til England i et Dakota-fly. Dronning Elizabeth så fattet ud, da hun steg ud af bilen og hen til flyet, og hun formåede også at give et lille smil til tilskuerne. Ombord på flyet forlod hun efter et stykke tid sin plads for at gå på toilettet. Da hun vendte tilbage var hun igen fattet, men det stod klart for de andre passagerer, at hun havde grædt.

 • Den 7. februar 1952 landede hun i England, hvor hele nationen var i sorg over at miste deres elskede konge.

 • Den 8. februar 1952 udtalte hun blandt andet, efter at have fastslået, at hun nu var dronning: "Mit hjerte er for tungt til at sige mere til jer i dag, ud over at jeg altid vil arbejde, ligesom min far gjorde igennem hele sin tid som konge, for at øge mit folks glæde og velstand, hvor end de bor i verden.

 • 16 måneder senere blev dronning Elizabeth kronet ved en storslået ceremoni den 2. juni 1953.
Kilder: The Guardian, Tatler og det britiske kongehus.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden