Er dette dronning Elizabeths yndlingssmykke?

Dronning Elizabeth fotograferet d. 12. januar 1954.

Dronning Elizabeth fotograferet d. 12. januar 1954.

Foto: AOP
Få hele historien bag dronning Elizabeths fantastiske The Girls of Great Britain and Ireland-tiara.

Når man spørger folk til deres yndlingstiara, er der en tilbagevendende kending, der har henrykket mange, og det er den fantastiske The Girls of Great Britain and Ireland-tiara.

Dette pragteksemplar af et hovedsmykke er højtelsket af sin nuværende ejer, Hendes Majestæt Dronning Elizabeth II.

Tiaraen går hun tit med og har gjort det siden 1949, men dette smykke har en lang og interessant historie, der begyndte i 1893, da den blev givet som en bryllupsgave til Prinsesse May (som hun kærligt blev kaldt) af Teck, der senere blev til Dronning Mary.

Prinsesse May af Teck, der senere blev til dronning Mary.
Foto: AOP

Prinsesse May af Teck, der senere blev til dronning Mary.

Giveren var en komité, der havde indsamlet mere end 5.000 pund til bryllupsgaven fra Pigerne af England og Irland, heraf navnet. Lady Eve Greville, der var formand for komitéen, kunne både bestille tiaraen fra Garrad, der har fungeret som engelsk kronjuvelér siden 1843, og donere penge til en velgørenhed efter Mays ønske. Velgørenhedsfonden blev skabt for at hjælpe enker og forældreløse børn af mændene, der døde på havet ombord på skibet HMS Victoria, der sank et par dage før Prinsesse May modtog gaven.

Den fremtidige dronning var glad for sin nye tiara, og skrev følgende (oversat fra engelsk) til Lady Greville d. 4. juli 1893:
“Jeg kan med sikkerhed sige, at tiaraen for altid vil være én af mine højst værdsatte bryllupsgaver som et dyrebart bevis på din velvilje og hengivenhed”.

Denne alsidige tiara kan bæres både som halskæde, pandebånd og klassisk tiara. Den todelte kreation er skabt på en pandebåndsbase, der kan bæres alene, og en diamanttiara i sølv- og guldhvirvler og guirlander, toppet med ni perleknopper.

Blev ændret i 1914
 

I 1914, fire år efter at hendes mand Kong George V overtog tronen, fik Dronning Mary ændret tiaraen betragteligt. Først blev perlerne, der senere skulle pryde New Cambridge-tiaraen Lover’s Knot, fjernet. De blev udskiftet med diamanterne fra den nu adskilte Surrey-tiara. Dronning Mary var ikke helt tilfreds, så hun fjernede også basen fra hovedstykket og anvendte det separat.

Dronning Mary var meget glad for sin tiara og gik tit med den, så det må have været naturligt for hende at give den videre til sit barnebarn Prinsesse Elizabeth som en bryllupsgave i 1947.

“Granny’s tiara”, som Prinsesse Elizabeth kaldte den, blev hurtigt en favorit blandt de unge kvinder. Mange vil sikkert genkende tiaraen fra valutaen i forskellige Commonwealth lande fra de sene 1960’ere og fremefter. Arnold Machins portræt af dronningen blev godkendt af hende i 1964 og viser tiaraen uden det nederste pandebånd.

Sagen om den manglende base blev nævnt ved Dronning Elizabeths portrætsidning med Rolf Harris i 2006. Som Hendes Majestæt forklarer, var det først efter Dronning Marys død, da man åbnede hendes pengeskab, at man opdagede basen. Og i 1969 blev de to dele igen samlet. Som dronningen siger med et smil:
“Jeg tror, at hun tænkte: Hun er kun 21, hun har ikke behov for en stor en.”

Siden de to deles genforening har Girls of Great Britain and Ireland-tiaraen prydet monarkens hoved mange gange og i mange situationer.

Selve tiaraen er tilsyneladende let og nem at bære, hvilket måske forklarer, når man også tilføjer den sentimentale værdi, hvorfor dronningen så tit vælger “Granny’s Tiara”. Diamanterne fanger lyset smukt, og tiaraen har passet perfekt til Hendes Majestæts hår gennem hele livet, i alle aldre og ved alle lejligheder.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Royalista.com

Dronning Elizabeth II ankommer til Bath-ordenens gudstjeneste i Westminster Abbey d. 9. maj 2014.
Foto: AOP

Dronning Elizabeth II ankommer til Bath-ordenens gudstjeneste i Westminster Abbey d. 9. maj 2014.


 

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden