Fredag, 8. januar 2021 — af Malan Joensen

Et år siden Harry og Meghans chokerende udmelding: Sådan går det nu

Prins Harry og Meghan Markle.
Prins Harry og Meghan Markle.
Foto: MEGA
Harry og Meghan, hertugparret af Sussex, kan i dag fejre, at det er et år siden, de offentliggjorde deres store beslutning.

Den 8. januar er det et år siden, prins Harry og hertuginde Meghan trykkede på "exit"-knappen og meddelte deres afgang fra jobbet som fremtrædende royale profiler i det britiske kongehus. 

Hvordan har de det så nu, et år efter?

Ifølge flere medier, der har talt med kilder tæt på parret, har de godt, på trods af et særdeles turbulent år i kølvandet på den chokerende meddelse.

En meddelelse, der ikke blev mindre usædvanlig af at være omgærdet af rygter om, at selv ikke dronning Elizabeth vidste, hvad der var på færde, før hun fik det at vide den 8. januar om aftenen. 

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Nogle iagttagere mener dog, at parret allerede havde vendt emnet med prins Charles og monarken, inden bomben sprang, men at selve tidspunktet for offentliggørelsen af beslutningen ikke havde været klappet helt af med kongefamiliens øverste medlemmer. Det satte dronningen i en lettere penibel situation, idet ingen detaljer endnu var på plads, og spørgsmålene fra omverdenen tårnede sig op minut for minut. 

Harry og Meghans ønske var klart nok: De ville ud af institutionens for dem snærende bånd og skabe deres eget liv som kongelige og tjene deres egne penge, samtidig med at de støttede dronning Elizabeth fuldt ud. Men hvordan kan det foregå i praksis? Kan man både sige nej til officielle kongelige opgaver og apanage, påbegynde egne velgørenhedseventyr og samtidig kapitalisere på sin royale status? 

Det stod klart, at de involverede parter hurtigt måtte finde en løsning.

Farvel til kongehuset

Prins Harry, prins Charles, prins William, dronning Elizabeth samt en række nøglepersoner ved hoffet mødtes til det, der i eftertiden kendes som "The Sandringham Summit", opkaldt efter stedet, hvor man samledes for at finde ud af, hvordan parret bedst blev separeret fra kongehuset som officiel institution. Som dronning Elizabeth senere formulerede i en hjertevarm udtalelse om Harry og Meghan vil de altid være højt værdsatte medlemmer af kongefamilien. Men fremtrædende profiler i kongehuset er de ikke længere. 

Efter mødet blev der indgået en aftale om en overgangsperiode, der foreløbigt gælder et år, og den 9. marts 2020 havde Harry og Meghan deres indtil videre sidste officielle opgave for kongehuset. De trådte officielt tilbage den 31. marts 2020.

En del af den nuværende aftale med kongehuset er, at Harry og Meghan ikke kan bruge udtrykket ”Royal” i nogen af deres velgørende eller kommercielle aktiviteter. Parret har stadig ret til at blive tiltalt ”Deres kongelige højhed”, men de har tidligere oplyst på deres oprindelige hjemmeside, at tiltaleformen ikke bruges.

Flyttede til USA

Siden da er parret og deres søn Archie på halvandet år flyttet til Santa Barbara i Californien, og de har sikret sig en efter sigende lukrativ indtægt ved kontrakter med både Netflix og Spotify om at producere indhold.

Harry og Meghans vision om at skabe deres eget grundlag for velgørenhed har også fået luft under vingerne med "Archewell"-organisationen, der ifølge ITV vil "skabe en bedre verden" og som for nyligt har indgået partnerskaber med flere teknologi- og forskningsorienterede organisationer. Det ventes, at arbejdet især vil fokusere på klimaforandringer, mental sundhed, kampen mod køns- og racemæssig forskelsbehandling samt bekæmpelse af nethad. 

Harry og Meghan har i løbet af coronapandemien forsøgt at gøre en forskel for deres nye lokalsamfund ved at hjælpe med at dele mad ud, ligesom de ved diverse videokonferencer har deltaget i forskellige godgørende initiativer.

Det ellers så private par fik også stor sympati, da Meghan i slutningen af november i en klumme i New York Times delte den sørgerlige nyhed, at hun havde været igennem en ufrivillig abort i sommeren 2020. Deres valg om at stå åbent frem fik stor ros og anerkendelse fra både privatpersoner og organisationer, der kæmper for at nedbryde tabuer omkring infertilitet og ufrivillige aborter. 

Økonomisk uafhængighed

Selv om det seneste år således har budt på stor sorg og ikke kun lykkelige begivenheder, er parret efter sigende landet godt i deres nye tilværelse.

- De elsker, at de er i stand til at fokusere på de projekter og sager, der er vigtige for dem. Det har altid været deres drøm at blive økonomisk uafhængige og betale for sig selv. Harry er endelig i gang med at gøre det, han har haft lyst til i årevis, og at have Meghan og Archie ved sin side er det, han altid har håbet på, skriver ugebladet People Magazine, der har talt med folk tæt på parret.

ITV har også talt med en kilde tæt på Harry og Meghan, der tegner samme billede:

- Efter 12 meget turbulente måneder for alle i verden og store forandringer som at flytte til et andet land, har de samtidig været meget åbne om, hvad de er gået igennem privat, fortæller vedkommende og tilføjer, at parret blandt andet har opnået den økonomiske uafhængighed, de havde ønsket. 

- Jeg tror, de er et rigtig godt sted i deres liv. 

 

 

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden