29. dec. 2013
Af Preben Petersen

Glødende kongeligt kærestebrev på udstilling

Dronning Victoria og prins Albert
Dronning Victoria og prins Albert
Foto: AOP
En opsigtsvækkende kærlighedserklæring til Englands dronning Victoria ser dagens lys.

Mange anser måske den engelske dronning Victoria som en af de helt store eksponenter for mådehold og streng moral, men et kærestebrev fra den tyske prins Albert til dengang 20-årige Victoria afslører, at kærligheden var flammende.

Brevet er skrevet den 15. november 1839 af tyske prins Albert, som havde friet til Victoria og ikke kunne vente med at se sin kommende brud.

- Kæreste højtelskede Victoria. Jeg behøver næppe at fortælle dig at siden vi skiltes har alle mine tanker været hos dig på Windsor, og det indre billede af dig fylder hele min sjæl, begynder prins Albert brevet, der er skrevet på tysk.

- Selv i mine drømme havde jeg aldrig forudset, at jeg ville opleve så meget kærlighed på jord. Hvor øjeblikket stråler,da jeg var ved din side med din hånd i min. Disse dage fløj forbi så hastigt, men det vil vores adskillelse også gøre, skrev prins Albert yderligere.

Daværende prinsesse Victoria mødte prins Albert første gang i 1837, hvor han rejste til England med sin far og sin bror for at fejre hendes 17 års fødselsdag. Året efter blev Victoria dronning, og i 1840 giftede parret sig.

Brevet bliver udstillet offentligt på slottet Windsor fra den 17. maj 2014. Ud over brevet vil man kunne se effekter fra dronning Victorias barndom og andre private sager fra de kongelige gemmer.

Læs mere om: