Han kravlede ind til dronning Elizabeth i soveværelset

Dronning Elizabeth

Dronning Elizabeth

Foto: MEGA
Dronning Elizabeth glemmer formentlig aldrig den 9. juli 1982 - her er, hvad der virkelig skete

I tv-serien "The Crown", der lige nu kan streames på Netflix, fortæller et af afsnittene i sæson 4 om en episode, der rystede englænderne - og ikke mindst dronning Elizabeth selv.

Tidligt om morgenen den 9. juli 1982 lykkedes det en 32-årig mand at slippe forbi alle sikkerheds-foranstaltninger på Buckingham Palace, kravle op ad et nedløbsrør - og finde vej ind til den sovende dronning Elizabeth. Som historien fortælles på Netflix, var manden - Michael Fagan - ulykkelig og frustreret over at være arbejdsløs og over ikke at kunne hente hjælp nogen steder i Margaret Thatchers England - så han besluttede, at han ville tale med "chefen" selv.

Drak en flaske vin

I serien bliver dronningen naturligvis først chokeret over den ubudne gæst, men tager sig derefter tid til i nogle minutter at lytte til hans historie. Michael Fagan biver herefter hentet af slottets vagter - og siden dømt til anbringelse  på en insitution for sindslidende, men løsladt efter bare fire måneder.

Elementer af historien om den indtrængende mand er helt korrekt fortalt i serien. Det var faktisk anden gang, der var lykkedes ham at komme ind på paladset. Første gang dog uden at møde nogen. I et interview med Daily Mirror har Michael Fagan efterfølgende fortalt, at han gik rundt på paladset i en halv time - hvor han bl.a. drak en flaske vin, så på prins WIlliams julegaver og spiste ostekiks.

Men den 9. juli 1982 ville han altså på besøg igen - og ifølge Fagan selv var der ikke meget samtale med monarken.

"Jeg gik forbi hendes seng, som så meget lille ud. Jeg gik over og trak gardinerne fra - og pludselig satte hun sig op i sengen og udbrød "Hvad laver De her??"

Michael Fagan
Foto: Ritzau Scanpix

Michael Fagan

Ingen samtale

Fagan afviser, at dronningen satte sig for at tale med ham, indtil vagterne ankom.

"Narh, hun løb hurtigt forbi mig - ud af værelset".

På det tidspunkt var Fagans forseelse ifølge britisk lov ikke en straffelovsovertrædelse - men en civil sag om at trænge ind på privat grund. Han blev derfor kun dømt for tyveri af den flaske vin, han drak under sit første besøg. I 2007 blev loven dog ændret, så Buckingham Palace fik status af en "særligt område" - hvorefter enhver ulovlig indtrængen er en meget strafbar handling.

Spar 281 kr. på 13. nr. af BILLED-BLADETKlik her og læs hvordan

Michael Fagan bor stadig i London.

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden