Tirsdag, 13. april 2021 - af Marianne Singer

Harrys ord til sin farfar: Undrede du dig også?

Prins Philip og prins Harry ved Trooping of the Colour i 2014.
Prins Philip og prins Harry ved Trooping of the Colour i 2014.
Foto: Ritzau Scanpix
Efter at prins Harry mandag delte rørende ord om sin bedstefar, har afslutningen i meddelelsen vakt undren.

Da prins Harry mandag delte kærlige mindeord om sin bedstefar, prins Philip, som døde i en alder af 99 år i fredags, vakte de sidste ord i meddelelsen, ifølge det britiske Heart, undren.

For hvad betyder de latinske ord "Per Mare Per Terram", som prins Harry sluttede sin meddelelse med egentlig?

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Symboliserer dobbeltrolle

Ifølge flere britiske medier oversættes ordene på engelsk til 'By Sea and By Land', der er British Royal Marines´ motto og anthem (komposition).

Mottoet symboliserer flådens dobbeltrolle, hvor de både skal kæmpe til lands og til havs, og menes at være brugt første gang i 1775 under Den amerikanske uafhængighedskrig. 

Steg hurtigt i graderne

Dermed henviser prins Harry til prins Philips nære tilknytning til Royal Marines.

Prins Philip startede i Royal Navy, den britiske flåde, i 1939 som ung kadet på the Royal Naval College i Dartmouth og steg hurtigt i graderne. 

Prins Philip og prins Harry sammen med flere andre familiemedlemmer til Trooping of the Colour i 2014. 
Foto: Ritzau Scanpix

I 1953, efter dronningens kroning, fik han tildelt den flotte titel Captain General of the Royal Marines af dronningen, samme år som hans militærkarriere sluttede og han blev fuldtidskongelig.

Måtte aflevere titel

I 2017, fik prins Harry overdraget titlen Captain General of the Royal Marines af sin farfar.  

Således nåede prins Philip at have titlen i 64 år, før den blev givet videre til hans barnebarn, der dog måtte afgive den igen i forbindelse med, at han sammen med hertuginde Meghan forlod det britiske kongehus som senior medlemmer. 

Stærke mindeord

"Min bedstefar var en mand, der gjorde tjeneste, var ærefuld og med masser af humor. Han var autentisk og seriøst skarp og kunne holde på opmærksomheden ved enhver lejlighed på grund af sin charme - og også fordi du ikke vidste, hvad der ville blive det næste, han ville sige. 

Han vil blive husket som den længstlevende ægtefælle til en monark, en højt dekoreret tjenestemand, en prins og en hertug. Men for mig, som for mange af jer, der har mistet en nær person eller en bedsteforældre i dette smertefulde år, var han min grandpa: barbequens mester, spøgens legende og kæk helt til slut.

Han har været en klippe for Hendes Majestæt Dronningen med en hengivenhed, der er uden sidestykke, været ved hendes side i deres 73-års ægteskab, og selvom jeg kunne blive ved, ved jeg, at han lige nu ville sige til alle os med en øl i hånden "Oh kom så videre!"

Så derfor, Grandpa, tak for din tjeneste, din dedikation overfor Granny, og for altid at være dig selv. Du vil være hårdt savnet, men altid husket - af nationen og af verden. Meghan, Archie og jeg (og dit fremtidige oldebarn) vil altid have en særlig plads til dig, i vores hjerter. ‘Per Mare, Per Terram’, lyder prins Harrys mindeord om sin farfar i sin helhed på hjemmesiden Archewell.

Seneste nyt

Relaterede artikler

Udvalgt til dig

Fra forsiden