21. apr. 2016
Af Juliane Olsen

Her er årsagen til, at dronning Elizabeth fejrer dobbelt fødselsdag

Dronning Elizabeth
Dronning Elizabeth.
Foto: All Over/BILLED-BLADET
Torsdag er det dronning Elizabeths 90-års fødselsdag, men faktisk bliver den store dag fejret helt ind i juni måned.
Torsdag den 21. april fylder dronning Elizabeth af Storbritannien 90 år, og fejringen af denne dag vil blive helt ud over det sædvanlige. Festlighederne finder sted her i april måned og varer helt til juni, hvor dronning Elizabeths officielle fødselsdag afholdes med stor Trooping the colour-parade. At fejre kongelige fødselsdage to gange er en historisk tradition, som begyndte under kong George II’s tid.

Kongens fødselsdag var vigtig

Kongens fødselsdag var dengang en vigtig årsdag, som offentlighedens forventedes at fejre ifølge Svensk Damtidning. Eftersom Storbritannien ligesom Danmark har et ret barskt vintervejr, blev det bestemt, at regentens fødselsdag skulle afholdes i juni. Her er temperaturen som regel mildere, og faktisk har Holland haft den samme form for tradition.

Fødselsdagen afholdes 11. juni

Under prinsesse Beatrix’ regeringstid fejrede man nationaldagen Koninginnedag den 30. april. Det var i stedet for dronningens egentlige fødselsdag, der lå i januar måned, og eksemplet bliver altså fulgt i Storbritannien. Dronning Elizabeths officielle fødselsdag falder altid søndag mellem 11. og 17. juni, og dette års Trooping the Colour sker den 11. juni.

Læs mere om: