31. aug. 2014
Af Malan Joensen

I dag for 17 år siden: Prinsesse Dianas tragiske død

Prinsesse Diana døde som kun 36-årig i en trafikulykke.

En sort Mercedes transporterede for 17 år siden prinsesse Diana på sin sidste køretur i live. På de sidste meter kørte den under den parisiske asfalt og ind i Pont de l’Alma-tunellen, hvor den kolliderede med en betonpille og siden med tunnelvæggen i høj fart. Mange mener, at den sorte Mercedes forsøgte at undslippe nogle fotografer, der fulgte efter.

Prinsesse Diana overlevede ikke den tragiske bilulykke, og en romantisk aften med fin middag på Hotel Ritz med kæresten Dodi Al-Fayed, der også omkom, havde fået den mest uhyggelige og sørgelige slutning, nogen kunne forestille sig.

Tilbage stod prinsesse Dianas børn prins William og prins Harry, der, midt i sorgen, sammen med resten af familien kunne iagttage, hvordan man i hele verden sørgede med dem over tabet af deres mor, den ikoniske prinsesse.

Forlovet som 19-årig

Prinsesse Diana, der blev et forbillede for mange, både for sin stil og for sit store, humanitære engagement, blev for alvor verdenskendt, da hun som 19-årig blev forlovet med den dengang 30-årige prins Charles i februar 1981.

Den 29. juli 1981 fandt det storslåede bryllup sted i St. Paul’s Cathedral i London med 3.500 gæster i kirken. 750 millioner mennesker fulgte med på TV, og i Londons gader klemte flere millioner mennesker sig sammen for at kunne følge brudeparret på den efterfølgende karettur.

Brudekjolen, der var designet af Elizabeth og David Emanuel, var gennemført 1980’er-pompøs med et brus af flæser, brede skuldre og et virvar af sløjfe- og blondedetaljer, og der gik hele 10.000 perler og metervis af elfenbensfarvet silketaft til den royale kreation. Slæbet var 7,62 meter langt, og på hovedet bar hun Spencerfamiliens diadem og et slør af silketyl.

Efter karetturen var der frokost på Buckingham Palace for 120 gæster, og her blev der, ud over bryllupskager, serveret slethvar med hummersauce, kyllingebryst med lammemousse, salat og jordbær med fløde.

Separeret efter 11 års ægteskab

Prinsesse Diana og prins Charles fik sønnerne prins William i 1982 og prins Harry i 1984, men i 1992 måtte parret erkende, at ægteskabet var slut, og de blev separeret. Skilsmissen gik igennem i 1996.

Året før havde prinsesse Diana mødt den pakistansk-britiske hjertelæge Hasnat Khan, som hun ifølge flere navngivne kilder og bogen ”Her Last Love” af Kate Snell, der danner forlæg for ”Diana”-filmen fra 2013, var meget forelsket i. Prinsesse Diana formåede at holde forholdet særdeles hemmeligt i lang tid. Hasnat Khan har efterfølgende bekræftet, at de havde et forhold, men han har altid – af respekt for prinsesse Diana – nægtet at fortælle mere om det.

Det sidste forår, prinsesse Diana var i live, var der dog kurrer på tråden mellem hende og hjertelægen. Han holdt rigtig meget af prinsessen, men var bekymret for, at et ægteskab med hende ville betyde, at han aldrig ville kunne leve et normalt, tilbagetrukket og anonymt liv på grund af hendes ikonstatus.

Forsøgte at gøre ham jaloux

Det kom til et brud mellem de to, og i løbet af sommeren begyndte hun at se mere til Dodi Al-Fayed, som var med i bilen den fatale aften.

Prinsesse Dianas veninde Rosa Mockton har senere udtalt til magasinet Vanity Fair, at hun er sikker på, prinsesse Diana slet ikke var forelsket i Dodi Al-Fayed, men kun indledte et forhold til ham for at gøre Hasnat Khan jaloux.

Ifølge Vanity Fair forsøgte Hasnat Khan at få fat i prinsesse Diana den aften, hun drog ud på sin sidste køretur, men fordi prinsessen havde skiftet mobilnummer, lykkedes det ham ikke.

Avisen Daily Mail skriver, at Hasnat Khan hvert år, når dagen for prinsesse Dianas død nærmer sig, rejser væk fra Storbritannien.

- Der kunne have været hundreder af ”hvad-nu-hvis”. Hun kunne have levet meget lykkeligt og gift og have fået flere børn, med mig eller med en anden. Det kunne have gået i den retning. Jeg prøver at lade være med at tænke på disse ting. Jeg kan ikke ændre noget som helst nu, sagde Hasnat Khan til Daily Mail sidste år.

Prinsesse Diana ville i dag have været 53 år.

Læs mere om: