27. aug. 2020
Af Niels Burgos

Masser af plads: Sådan bor Kate og William

Der eksiterer ikke mange fotos fra Lejlighed 1 A. Men da præsident Obama og fru Michelle var på besøg, fik vi et glimt gennem en af stuerne.
Der eksiterer ikke mange fotos fra Lejlighed 1 A. Men da præsident Obama og fru Michelle var på besøg, fik vi et glimt gennem en af stuerne.
Foto: Ritzau Scanpix
Lejlighed 1 A på Kensington Palace er ikke helt, hvad de fleste forbinder med en lejlighed.

Det smukke gamle Kensington Palace midt i London - lige bag Hyde Park - er det tætteste, man kan komme på et "kongligt bofællesskab".

Store forhold

Slottet har siden 1689 været bolig for medlemmer af kongefamilien - og selveste dronning Victoria blev faktisk født her. Prinsesse Margaret boede her med sin mand, Lord Snowdon, i 1960'erne. Prins Charles og prinsesse Diana flyttede ind efter deres bryllup - og Diana blev boende på paladset til sin død i 1997.

I dag tæller beboerne bl.a. prins Michael af Kent og hans hustru, der bor i Lejlighed 10. Hertugparret af Kent - hertugen, prins Edward, er dronningens fætter - bor i det såkaldte Wren House. Prinsesse Eugenie og hendes mand Jack Brooksbank er flyttet ind i Ivy Cottage - og derudover bor der snesevis af fukntionærer, der er ansat ved hoffet.

Men finest af alle er prins William og hertuginde Catherine med deres tre børn. De bebor Lejlighed 1 A. Det kunne måske få nogle til at tro, at de bor under relativt beskedne forhold - men på Kensington Palace er en "lejlighed" noget ganske andet, end de fleste af os forventer.

I programmet True Royalty, der bliver streamet på internettet, fortæller tre kongelige eksperter om hertugparrets lejlighed. "Den er enorm", siger værten Kate Thomson. "20 værelser fra kælder til kvist".

Omkring slotsgården

Men hvorfor kaldes det så en lejlighed?

Kongehus-eksperten Christopher Warwick forklarer:

"Alle de kongelige residenser på Kensington Palace kaldes "lejligheder" - og det får naturligvis de fleste til at tænke på små familieboliger. Men sådan er det ikke. Man skal tænke på lejlighederne som en slags rækkehuse i flere etager, samlet omkring en smuk slotsgård".

Læs mere om: