10. maj. 2021
Af Lene Skriver Bak

Ny skandale i det britiske kongehus: Dronning Elizabeths fætter i uheldig russisk sag

Dronning Elizabeth. Indsat: Prins Michael af Kent.
Dronning Elizabeth. Indsat: Prins Michael af Kent.
Foto: Mega
Dronning Elizabeth har endnu engang grund til dybe panderynker. Denne gang er det dronningens fætter, prins Michael af Kent, der skaber problemer.

Dronning Elizabeth står overfor endnu en skandalesag.

Denne gang er det dronningens fætter, 78-årige prins Michael af Kent, der trækker overskrifter, der må give anledning til panderynker hos monarken.

Ifølge de britiske medier Sunday Times og Channel 4 skulle prins Michael være villig til at bruge sin royale status til at skaffe adgang til Vladimir Putins Rusland.

Under et møde, der blev afholdt digitalt og optaget uden at prins Michael vidste det, skulle prins Michael have lovet to journalister, der udgav sig for at være forretningsfolk fra et sydkoreansk firma, at han ville kunne hyres til at repræsentere firmaet i Kreml.

Senere skulle hans forretningspartner gennem mange år, Simon Isaacs, der er marquess (markgreve, red.) af Reading, have beskrevet prinsen som "hendes majestæts uofficielle ambassadør i Rusland", ligesom han ifølge de to medier bag afsløringerne skulle have forklaret, at prins Michael var i stand til at mødes med Putin og repræsentere firmaet.

Desuden skulle han have advaret forretningsfolkene, der altså var journalister, om at prinsens ydelser nødvendigvis måtte være fortrolige, skriver BBC.

"Vi taler relativt diskret her, for vi ønsker ikke at verden ved, at han (prinsen, red.) ser Putin af forretningsmæssige årsager," skulle Simon Isaacs have sagt.

Ifølge BBC skulle prins Michael desuden have virket villig til at give det firmaet sin kongelige støtte i en optaget udtalelse, der skulle filmes med hans hjem, Kensington Palace, som baggrund for et gebyr på 200.000 dollars.

Prins Michael mener ikke, noget er galt

Prins Michael selv nægter beskyldningerne, der bliver fremsat af avisen og i et endnu ikke udsendt tv-program på Channel 4 med titlen "Royals for hire".

- Lord Reading er en god ven, som har fremsat antydninger (om ydelser, red), som prins Michael hverken vil eller kan være i stand til at opfylde, sagde en talsmand for prinsen ifølge nyhedsmediet Royal Central.

I en erklæring gør prins Michaels folk det klart, at prinsen ikke har lovet for meget:

"Som det er sædvane, gjorde prins Michaels privatsekretær det under deres samtale klart for firmaets repræsentanter, at intet kunne ske fremadrettet uden samtykke fra den britiske ambassade og med hjælp fra the Russo-British Chamber of Commerce, som prins Michael er protektor for."

Prins Michael får hjælp af forretningspartner

Også Simon Isaacs har reageret på beskyldningerne fra medierne.

Han havde efter mødet sendt en e-mail til journalisterne bag afsløringerne, som han altså troede var forretningsfolk, hvor han skrev, at han muligvis havde været lidt for åbenhjertig omkring prinsen og Rusland.

I e-mailen stod der desuden, at alle arrangementer vil være afhængige af, at prinsens rådgivere siger god for det og er sikre på, at alt foregår korrekt.

I en erklæring, som Sunday Times har offentliggjort, skriver markgreven, at han har begået en fejl og "over-lovet" noget til mødet, og det er han virkelig fuld af beklagelse over.

Prins Michael af Kent, der taler flydende russisk og er godkendt som russisk tolk, er søn af prins George, der var bror til dronning Elizabeths far, prins Albert, der blev kong George VI.

https://imgix.billedbladet.dk/mega224541_014-michaelofkent550.jpg
Prins og prinsesse Michael of Kent til prins Harry og hertuginde Meghans bryllup.
Foto: Mega

Han og hustruen, prinsesse Michael af Kent, repræsenterer med jævne mellemrum dronning Elizabeth til forskellige arrangementer, ligesom de ofte deltager i begivenheder i familien.

Prins Michael og hans hustru er blandt andet ofte at finde med den kongelige familie på balkonen under den traditionsrige fejring af dronning Elizabeths fødselsdag, Trooping the Colour, ligesom parret var blandt gæsterne til blandt andet prins Harrys bryllup og prins Charles' 70-års fødselsdag.

Dronning Elizabeth og familien var da også blandt gæsterne, da prins Michael af Kents datter, lady Gabriella Windsor, blev gift. Et bryllup, som også danske dronning Anne-Marie og hendes mand, kong Konstantin deltog i.

Hverken prins Michaels egen familie eller hans kusine, dronning Elizabeth, har reageret på anklagerne.

Tv-programmet "Royals for hire" bliver sendt mandag aften på Channel 4 kl. 19.30 britisk tid.

Læs mere om: