Præcist 80 år siden: Hør dronning Elizabeths allerførste rørende tale

Prinsesse Margaret og den daværende prinsesse Elizabeth

Prinsesse Margaret og den daværende prinsesse Elizabeth

Foto: Ritzau Scanpix og Mega
En smuk og rørende tale - og hun var bare 14 år!

Den 13. oktober var det præcist 80 år siden, at en bare 14-årig prinsesse Elizabeth sammen med sin lillesøster, Margaret, satte sig foran en radiomikrofon på Windsor Castle. Det var i 1940, og 2. verdenskrig var brudt ud. Englands daværende premierminister, Winston Churchill,  havde fået den idé, at de to unge prinsesser skulle holde en radio-transmitteret tale til især alle de børn og unge, som var blevet adskilt fra deres familier og sendt på ophold ude på landet for at beskytte dem mod krigens rasen i storbyerne. 

Far var begejstret

Prinsesse Elisabeth lod sin unge stemme høre gennem krystalapparaterne ude i hele imperiet - og hun  holdt en perfekt og velformuleret tale, hvor hun bl.a. sagde:

"Min søster, Margaret Rose, og jeg føler så meget med jer, fordi vi af egen erfaring ved, hvad det betyder at være adskilt fra dem, vi holder mest af. Til alle jer, som bor i nye omgivelser, sender vi en hilsen med stor sympati".

Talen blev en stor succes. Selv prinsessernes far, kong George VI, der ellers havde været imod ideen, var begejstret for sine døtres præstation.

Spar 281 kr. på 13. nr. af BILLED-BLADETKlik her og læs hvordan

Siden er det blevet til mange taler for Elizabeth, der nogle år senere overtog tronen efter sin fars død. Dronning Elizabeths årlige juletaler - der nu selvfølgelig sendes på tv - er lige så legendariske som monarken selv. Den seneste havde ikke færre end 7.85 millioner seere. 

Du kan høre prinsesse Elizabeths perfekte tale her.

 

Seneste nyt

Læs mere om:

Udvalgt til dig

Fra forsiden