Prins Andrew: Jeg var bange for at dø på Falklandsøerne

Prins Andrew fotograferet foran en Sea King helikopter om bord på hangarskibet HMS Invincible. Det var her, han tjente som helikopterpilot under Falklandskrigen.

Prins Andrew fotograferet foran en Sea King helikopter om bord på hangarskibet HMS Invincible. Det var her, han tjente som helikopterpilot under Falklandskrigen.

Foto: AOP
Under Falklandskrigen i 1982 gjorde prins Andrew tjeneste som helikopterpilot.

Den britiske Hertug af York, prins Andrew, er engageret i et velgørenhedsprojekt sammen med musikeren Will.i.am. Projektet handler om at hjælpe unge digitale iværksættere. Som en del af sin indsats for projektet har prins Andrew sagt ja til at deltage i et interview på TV-kanalen CNBC International. I dette interview afslører han, at han nogle gange var bange for, at han ikke ville vende hjem fra Falklandskrigen. Han deltog i krigen som helikopterpilot.

Prins Andrew begyndte i den britiske flåde, Royal Navy, i 1979 og tjente der i 22 år. Under Falklandskrigen i 1982 gjorde han tjeneste om bord på hangarskibet HMS Invincible som helikopterpilot.

Var meget heldig

Prins Andrew fortæller, at han var “meget heldig”, at han kom uskadt hjem fra krigen.

- Du ser på livet på en anderledes måde, og du prøver at udrette mere. Jeg var meget heldig, at jeg kom tilbage uden at være skudt ned, siger prinsen i interviewet. Han afslører også, at det ikke var ualmindeligt at tænke over risikoen for ikke at komme hjem i live.

- En blev beskudt, en anden var tæt på at blive ramt af et missil, som aldrig nåede frem, fordi det undervejs allerede havde ramt en anden, som forsøgte at identificere et skib om natten, siger prins Andrew.

Konflikten varede 10 uger

Falklandskrigen var kort, men intens. Og det var i virkeligheden slet ikke en krig, da hverken Argentina eller Storbritannien nogensinde erklærede “krig”. I virkeligheden var det en krise eller en konflikt, men med alle de typiske kendetegn på krig, og den varede i 10 uger: fra den 2. april til den 14. juni 1982. I løbet af de 10 uger i 1982 mistede Argentina 649 mand, Storbritannien mistede 255, og Falklandsøerne mistede tre.

Konflikten handlede om retten til Falklandsøerne. Storbritannien vandt konflikten, og skønt Argentina fortsat hævdede, at Falklandsøerne var argentinsk territorium, forblev øerne under britisk kontrol. I 1985 blev der vedtaget en ny forfatning, som gav indbyggerne på Falklandsøerne selvstyre.

Interviewet med CNBC International er en del af programmet “CNBC Meets HRH The Duke of York”, (CNBC møder HKH Hertugen af York), som sendes kl. 23 britisk tid i morgen aften, den 27. august.

Herunder kan du se en smagsprøve på programmet:

Her er et klip fra 1982 af Prins Andrew under Falklandskrigen:

Denne artikel er lavet i samarbejde med Royalista.com

Seneste nyt

Læs mere om:

Fra forsiden