23. jul. 2016
Af Birgitte Engen

SE BILLEDERNE: 30 år siden brylluppet mellem Prins Andrew og Sarah Ferguson

I 1986 sad mange klistret til TV-skærmene for at følge med i det storslåede bryllup mellem britiske prins Andrew og hans udkårne, den borgerlige Sarah Ferguson. Her er et hyggeligt gensyn.

Den 23. juli 1986 skinnede solen over London, da det nygifte par trådte ud af Westminster Abbey som prins Andrew og hertuginde Sarah.

De to unge - de var begge 26 år på bryllupsdagen - var smittende glade og lykkelige. Sarah Ferguson lod sine lange røde lokker hænge løst under sløret, og hun var klædt i en overdådig, men klassisk brudekjole med klædelig bådudskæring. Kjolen var designet af Lindka Cierach, syet i fed, elfensbensfarvet silkeduchesse og pyntet med komplicerede perlebroderier. De markante pufærmer og den store sløjfe på ryggen afslører dog, at brylluppet foregik midt i de modemæssigt voluminøse 1980'ere.

Kjolens slæb var over fem meter langt

Slæbet, der var syet i samme silke som kjolen, var over fem meter langt og overbroderet med symboler, som bruden havde ønsket sig. Blandt motiverne var bier, ankre, tidsler, blomster og store A'er for Andrew. Sløret blev draperet ud over slæbet, og det blev holdt på plads af et helt nyt diadem, som Sarah Ferguson selv havde valgt. Diademet var en gave fra dronning Elizabeth, og det var juveleren Garrard & Co, som havde fremstillet det. Diademet blev først afsløret, da Sarah Feguson formelt var blevet hertuginde af York. Indtil da lå det skjult under en blomsterkrone.

Skilt efter 10 år og to døtre

Den sprudlende hertuginde blev set som et frisk pust i den lidt stive, britiske kongefamilie. Parret så også ud til at have et godt ægteskab og fik to døtre sammen, prinsesse Beatrice (født i 1988) og prinsesse Eugenie (født i 1990).

Men efter 10 år var det slut, og det kongelige par blev skilt. De valgte at få fælles forældremyndighed, og prins Andrew og Fergie, som er hendes kælenavn, har bevaret et imponerende godt samarbejde og venskab gennem alle årene. De siger begge, at det vigtigste for dem er at være gode forældre.

LÆS MERE: Hertuginde Sarah: Prinsesse Diana ville være blevet en fantastisk farmor

Læs mere om: