29. jul. 2021
Af Birgitte Engen

Se billederne: 40 år efter Charles og Dianas bryllup

Det anslås, at 750 millioner seere verden over kiggede med, da Diana Spencer den 29. juli 1981 blev gift med britiske prins Charles. Vi giver dig et dejligt gensyn med de største øjeblikke.

Alt var næsten så stort, som det kunne blive: 3.500 gæster var samlet i St. Paul's Cathedral i London, 750 millioner seere sad foran TV-skærmene i 74 lande, og to millioner mennesker var på gaden i London for at få et glimt af de nygifte, da de kørte i karet gennem byen.

Diana gik op ad kirkegulvet med det længste slæb, en kongelig brud nogen sinde har båret - det var 7,62 meter langt.

Underkjole af 100 meter tyl

Brylluppet mellem den 20-årige Diana Spencer og dronning Elizabeths ældste søn, prins Charles, 32, er et af de bryllupper, man husker.

Den kolossale brudekjole var skabt af David og Elizabeth Emanuel i elfenbensfarvet silketaft og antikke blonder, håndbroderet med mere end 10.000 bittesmå perler og perlemorspailletter. I alt blev der til kjolen brugt 25 meter silketaft, 100 meter tyl til underkjolen og 150 meter slør. Faktisk skabte den store kjole problemer, da bruden skulle køre til kirken med sin far. Der var næsten ikke plads til alt stoffet i den lukkede glaskaret.

Designerne ønskede en dramatisk kjole

Designerne udtalte senere, at de ønskede at skabe en historisk kjole, der "var tilstrækkelig dramatisk til at skabe opmærksomhed", og det må man sige lykkedes. Få kjoler er gennem tiden blevet diskuteret mere end prinsesse Dianas brudekjole, og de fleste vil nok være enige i, at den gjorde indtryk.

Prinsesse Diana og prins Charles fik sønnerne prins William, født 21. juni 1982, og prins Harry, født 15. september 1984. Desværre holdt ægteskabet ikke. Det royale par blev under stor medieopmærksomhed separeret i 1992 og skilt i 1996.

Prinsesse Diana døde alt for tidligt - blot 36 år gammel - den 31. august 1997 i en tragisk trafikulykke i Paris.

Læs mere om: