7. sep. 2021
Af Malan Joensen

Skandale i kongehuset: Prins Charles' tætte medarbejder i hård modvind

Prins Charles.
Prins Charles.
Arkivfoto: MEGA
Michael Fawcett har valgt at trække sig fra sit job, mens sagen undersøges.

Michael Fawcett, en af prins Charles' allernærmeste medarbejdere, er blevet nødt til at træde tilbage fra jobbet som administrerende direktør for prinsens velgørenhedsfond "The Prince's Foundation" efter hårde anklager i den britiske presse.

Den 58-årige, der begyndte karrieren som tjener på Buckingham Palace i 1980'erne, senere blev prins Charles' kammertjener og nu står i spidsen for prinsens velgørenhedsprojekter, er anklaget for at have lovet at bane vejen for britisk statsborgerskab og en kongelig orden mod donationer til fonden.

De skriver flere britiske medier deriblandt Daily Mail og Hello Magazine.

Michael Fawcett har tidligere været i modvind på grund af anklager om videresalg af gaver til prins Charles.

Han blev dog frikendt og fik senere igen ansættelse inden for de kongelige gemakker.

Nu cirkulerer der imidlertid en mail fra 2017, der angiveligt beviser, at Michael Fawcett ville gøde jorden for at den saudiske forretningsmand Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz kan opnå britiske statsborgerskab og en opgradering af en kongelig orden som tak for sine generøse donationer.

En talsmand for Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz har i kølvandet på anklagerne ifølge Daily Mail udtalt, at han ikke "har kommunikeret hverken personligt eller direkte for at bede om, påvirke eller lave aftaler af nogen art vedrørende statsborgerskab eller kongelig orden med hr. Fawcett eller nogen andre med forbindelse til Hans Kongelige Højhed Prinsen af Wales eller The Prince's Foundation."

Talsmanden insisterer på, at forretningsmanden ikke forventede noget retur for sine donationer til velgørenhed.

"Hans Excellence havde udtrykt en interesse for at søge om statsborgerskab, men valgte senere hen ikke at forfølge det yderligere".

Gruppen Republic har indbragt sagen for Scotland Yard, og fordi "The Prince's Foundation" er registreret i Skotland, er også Scottish Charity Regulator (OSCR), der holder øje med skotsk velgørenhedsarbejde, blevet informeret om anklagerne.

Douglas Connell, bestyrelsesmedlem fra The Prince's Foundation, udtaler til avisen, at Michael Fawcett har tilbudt midlertidigt at træde tilbage fra jobbet som administrerende direktør for "The Prince's Foundation", mens undersøgelsen pågår.

"The Prince's Foundation har accepteret dette tilbud. Michael bakker fuldstændigt op om undersøgelsen og har bekræftet, at han på alle måder vil hjælpe," tilføjer Douglas Connell.

Prins Charles' reaktion på sagen

Ifølge Hello Magazine har Clarence House på vegne af prins Charles sendt følgende kommentar ud til sagen:

"Prinsen af Wales har intet kendskab til det påståede tilbud om hæder eller britisk statsborgerskab på baggrund af donationer til hans velgørehedsorganisationer og han bakker fuldt op om den undersøgelse, der nu er på vej fra The Prince's Foundation".

Læs mere om: