2. mar. 2022
Af Marianne Singer

Sker for første gang: Derfor vækker prins Charles opsigt

Prins Charles. 
Prins Charles.
Foto: Ritzau Scanpix
Prins Charles vakte opsigt, da han tirsdag som det første medlem af det britiske kongehus fordømte krigen i Ukraine i en offentlig tale.

Det vakte opsigt verden over, da prins Charles, ifølge Reuters, tirsdag som det første medlem af det britiske kongehus fordømte den russiske invasion af Ukraine i en offentlig tale.

Således kaldte den britiske tronfølger den russiske invasion for "brutal aggression" og udtrykte samtidig sin solidaritet med ukrainerne.

Holdt mindetale

Prins Charles nævnte krigen i Ukraine i en mindetale for politikeren David Amess, der blev dræbt den 15. oktober 2021, da han blev stukket ned under et vælgermøde i byen Leigh-on-Sea i Essex.

I sin tale, der blev holdt under prins Charles og hertuginde Camillas besøg i netop det sydøstlige England, kaldte han mordet "et angreb på demokratiet, på det åbne samfund og på friheden selv" og sammenlignede det med Ukraine-situationen.

https://imgix.billedbladet.dk/20220302-141732-7_53mb.jpg
Prins Charles under sin opsigtsvækkende tale i byen Southend-on-Sea.
Foto: Ritzau Scanpix

Værdier under angreb

- Vi ser de samme værdier under angreb i dag i Ukraine på den mest samvittighedsløse måde. Det standpunkt vi tager her er at være solidariske med alle dem, der modsætter sig den brutale aggression, lød det blandt andet fra 73-årige prins Charles.

Det sker sjældent, at medlemmer af det britiske kongehus udtaler sig om politiske sager på den måde.

Mere støtte

Prins Charles er dog ikke den første i den kongelige familie, der udviser støtte til Ukraine.

I lørdags delte prins William og hertuginde Catherine på deres sociale medier et budskab om, at de støttede op om det ukrainske folk, "som modigt kæmper for deres fremtid", skrev de blandt andet.

Ligeledes har prins Harry og hertuginde Meghan udtrykt deres støtte til det ukrainske folk.

Læs mere om: