28. jan. 2021
Af Malan Joensen

Skjult dokumentar om den britiske kongefamilie er pludselig dukket op - her kan du se den

dronning elizabeth
Dronning Elizabeth og prins Philip.
Foto: Mega
Et helt eksklusivt indblik i kongefamiliens hverdag kan nu ses igen - så længe det varer.

Tilbage i 1968-1969 fik et filmhold et hidtil uset indblik i dronning Elizabeths familieliv, men udsendelsen er ikke blevet vist i sin helhed i over 50 år - indtil nu.

Ifølge flere kilder, deriblandt The Royal Digest, kan "Royal Family" nu ses på Youtube, og det er lidt af et scoop, eftersom dronning Elizabeth tilbage i 1970 ifølge Town & Country Magazine nægtede at lade filmen blive vist igen.

Et filmhold fra BBC fik i omkring et år adgang til dronning Elizabeth, prins Philip, prinsesse Anne, prins Charles og prins Edward og deres hverdag, og det blev til 43 timers optagelser på 75 optagedage. Det blev klippet ned til halvanden times udsendelse med titlen "Royal Family". Her ser man blandt andet familien spise sammen, dronning Elizabeth konversere med Richard Nixon og prins Philip ved grillen på Balmoral.

Ved premieren på BBC den 21. juni 1969 blev den vist i sort/hvid og en uge efter på den kommercielle station ITV kunne den ses i farver.

Udsendelsen blev vist fem gange mere, og i alt så 40 millioner tv-seere med, inklusiv 68 procent af alle voksne i Storbritannien.

Nogle, deriblandt den kendte tv-personlighed Richard Attenborough, der dengang arbejdede for BBC, mente, at dokumentaren gik for tæt på kongefamilien og risikerede at fjerne noget af deres almene fascination hos befolkningen.

Prinsesse Anne har senere udtalt, at hun bestemt ikke brød sig om at være med, og at hun i forvejen følte, der var alt for meget opmærksomhed omkring hende.

I øvrigt var prins Philip blandt andet med til at godkende, hvilke optagelser der måtte bruges i den færdige udsendelse.

Mens der af og til har været korte klip tilgængelige, kan man som nævnt nu se hele udsendelsen fra start til slut på Youtube.

Men som The Royal Digest også nævner, så er der dog en risiko for, at dokumentaren bliver fjernet snart igen - det kan muligvis handle om en rettighedstvist - så man opfordres til ikke at vente for længe med at se den. Klik her for at se den, så længe det er muligt.

Læs mere om: