20. nov. 2018
Af Malan Joensen

TILLYKKE: Dronning Elizabeth og prins Philip fejrer 71-års bryllupsdag

Det engelske kongepar har været gift i en menneskealder - vi fejrer med en række nostalgiske pletskud fra deres store dag i 1947.

Den 20. november 1947 blev daværende prinsesse Elizabeth og prins Philip gift, og det betyder, at de tirsdag kan fejre 71-års bryllupsdag.

De fik hinanden ved et storslået bryllup i Westminster Abbey.

2.000 gæster inde i kirken fulgte vielsen, der blev sendt live i radioen, så de mange briter også kunne følge med i den historiske begivenhed, og man mener, at op mod 200 millioner i hele verden lyttede med.
Og da man senere i de britiske biografer kunne se filmoptagelser fra brylluppet, fik det også mange tusind briter op af lænestolene og ind foran det store lærred. Her kunne de se tronfølgeren i en brudekjole fremstillet af designeren Norman Hartnell, der lavede mange flotte kjoler til kongefamilien.
Til brylluppet kreerede han en sand drøm i elfenbensfarvet silkeduchesse – blandt andet også med silke spundet ved Winterthur Silks Limited fra kinesiske silkeorme på Lullingstone Castle. Kjolen havde lange ærmer, smal talje og skørt med vidde og var overdådigt dekoreret.

10.000 perler på kjolen

Man mener, at Norman Hartnell lod sig inspirere af renæssance-maleren Botticellis ”Primavera”, da han skulle tegne de flotte broderimotiver med blomster på tronfølgerens brudekjole og silkeslør, der var broderet med 10.000 perler, sølvtråd og krystaller.
Bag på kjolen var et fire meter langt slæb, hvor perler og krystaller dannede stjernemønstre. Det fornemt udsmykkede tylsslør blev holdt fast af et diamantdiadem, der faktisk også kan bruges som halskæde, som blev lavet til dronning Mary i 1919.

Brudekjolen blev udstillet

Efter brylluppet blev brudekjolen udstillet i St. James’ Palace og kom derefter på turné rundt til de store byer på de britiske øer samt Glasgow, Liverpool, Bristol, Preston, Leicester, Nottingham, Manchester, Bradford, Leeds og Huddersfield. Se 11 nostalgiske pletskud fra den fantastiske bryllupsdag i galleriet ovenfor.

GALLERI: 11 nostalgiske pletskud fra dronning Elizabeth og prins Philips bryllupsdag (Foto: Mega)

Læs mere om: