27. jan. 2021
Af Niels Burgos

Anne-Marie og Konstantins elskede slot vækkes til live

Dronning Anne-Marie
Dronning Anne-Marie
Foto: Ritzau Scanpix og Hanne Juul
Efter over 50 år i dvale kommer der på ny liv i slottet Tatoi uden for Athen.

Blot 27 km uden for Athen - i en pragtfuld skov af cypresser og eukalyptus-træer - ligger et smukt gammelt slot. Forfaldent. Tillukket. Men sådan var det ikke altid. Indtil grækernes daværende kongepar, Konstantin og Anne-Marie, i 1967 i stor hast forlod deres elskede slot, Tatoi, efter militæret havde ovetaget magten i Grækenland, var slottet kongeparrets residens og hjemsted for mange lykkelige begivenheder. Det var bl.a. her, det nygifte kongepar trådte frem for pressen efter deres bryllup i september 1964.

https://imgix.billedbladet.dk/tat1.jpg
Dronning Anne-Marie på Tatoi efter brylluppet i 1964
Foto: Ritzau Scanpix

Men siden 1967 har slottet været lukket for offentligheden - og for den græske kongefamilie, der dog har tilladelse til hvert år at holde en lille mindehøjtidelighed ved gravstedet for Konstantins forældre - kong Paul og dronning Frederikke - der sammen med en række andre græske kongelige er begravet ved slottet.

Nu er der imidlertid planer om at vække det smukke, gamle slot til live igen. Den græske regering har afsat næsten en milliard kroner til en gennemgribende restaurering af slottet, der i fremtiden skal rumme bl.a. museum, hotel og restaurant. Den enorme park på 42 kvadratkilometer omdannes til en bæredygtig zone, hvor der bl.a. skal oprettes et økologisk landbrug, hvorfra der skal sælges økologiske produkter. Det store område med de mange smukke træer bevares og åbnes for den græske offentlighed.

https://imgix.billedbladet.dk/webgrafik_bb04-forsider_4.jpg

Læs mere om: