3. feb. 2015
Af af Dorte Quist

Kong Konstantin: Grækerne er et stolt folk

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/bb-97752.jpg
Foto: AOP
Giv de nye græske ledere ro til at løse krisen, opfordrer kong Konstantin i et stort interview i The Times.

- Grækerne er traditionelt venstreorienterede. Det ligger i deres blod. Det er meget græsk at udfordre systemet, fortæller kong Konstantin i et stort interivew i den engelske avis The Times.

Anledningen til interivewet er det netop overståede græske valg, hvor det venstreorienterede parti Syriza vandt.

Mist ikke troværdigheden

Kong Konstantin fortæller til avisen, at han mødte den nye græske premierminister, Alexis Tsipras, for tre år siden i en VIP-lounge i Athen.

- Han sad og læste en avis, da jeg sagde "Godaften" til ham. Han sagde "Godaften" til mig, og så så hvem jeg var. Derefter snakkede vi sammen et stykke tid. Han var meget velformuleret og spurgte mig blandt andet om et råd. Jeg svarede ham, at der er EN ting, som et menneske, en regering og et land aldrig må miste, og det er sin troværdighed, siger kong Konstantin til avisen.

Kong Konstantin: Nu er det nok

Selv om kong Konstantin i interviewet understreger, at der i hans familie altid har været tradition for ikke at involvere sig politisk, så kan han ikke lade være med at kommentere på den græske krise og den tyske kansler, Angela Merkel, som så mange grækere har det svært med.

- Grækerne er et stolt folk. Og Europa burde vise lidt mere tolerance over for grækerne. Nu bør EU acceptere, at det græske folk har talt (ved valget, red.). Vi var gennem svære tider i 2. Verdenskrig, vi har holdt ud, men nu er det nok. Englænderne har hjulpet os meget. Der er et stærkt bånd mellem England og Grækenland, siger kongen.

- Angela Merkel er hård, men vi (grækerne, red.) bør behandles som ligeværdige. Ikke mindreværdige eller underlegne, understreger kongen.

Læs mere om: