30. aug. 2014
Af Malan Joensen

TILLYKKE: Dronning Anne-Marie har fødselsdag

I dag fylder dronning Margrethe og prinsesse Benediktes søster 68 år.

I dag, lørdag 30. august, er det 68 år siden, dronning Anne-Marie kom til verden.

Hun var blot 15 år, da den græske kronprins Konstantin friede til hende, men dronning Ingrid og kong Frederik mente, at prinsessen skulle vente med at gifte sig, til hun var 18 år.

I 1964 fyldte prinsesse Anne-Marie 18 år, og nogle uger senere, den 18. september, var der prægtigt bryllup i Athen. Temperaturen i den græske hovedstad var denne septemberdag op mod 38 grader, men de mange folk, der havde taget opstilling for at se brudeparret, lod sig ikke slå ud af varmen – der blev hujet løs og råbt utallige gange ”tillykke”, da brudeparret viste sig.

Fra da af var prinsessen forvandlet til dronning, for samme år, som brylluppet stod, var Konstantin blevet konge.

Flygtede til Rom i 1967

Parrets tid som konge og dronning i Grækenland blev dog kort.

Allerede tre år senere, i december 1967, flygtede de i eksil i Rom, efter at et modkup mod den militærjunta, der tidligere på året havde taget magten i landet, kiksede. I 1973 blev de afsat og flyttede til London, og i 1974 blev det græske monarki afskaffet ved en folkeafstemning.

Familien kalder sig stadig ved deres titler, ligesom man også på Glücksborgernes stamtræ på det danske kongehus' hjemmeside betegner parret som konge og dronning af Grækenland.

Dronning Anne-Marie og kong Konstantin er forældre til fem børn – prinsesse Alexia fra 1965, kronprins Pavlos fra 1967, prins Nikolaos fra 1969, prinsesse Theodora fra 1983 og prins Philippos fra 1986.

BILLED-BLADET ønsker stort tillykke med fødselsdagen og har i dagens anledning samlet skønne billeder af dronning Anne-Marie og familien igennem årene i galleriet ovenfor.

Læs mere om: