2. mar. 2013
Af af SØNDAG, Aller Media

Fem overraskende ting du ikke vidste om Maxima

Hollands kommende dronning - kronprinsesse Maxima.
Hollands kommende dronning - kronprinsesse Maxima.
Foto: Lars H. Laursen
Den 30. april får Holland en ny dronning. Vidste du dette om hende?.

Når Hollands dronning Beatrix officielt træder tilbage efter 33 år på tronen, så er det Hollands prins Willem-Alexander og hans kone Maxima, der skal overtage det kongelige hverv.

Og med det skifte får Holland en farverig dronning i den argentinske Maxima.

Her får du 5 facts, som du (måske) ikke kendte til i forvejen:

1. Når Willem-Alexander og Maxima snart bliver Hollands nye regentpar, bliver de dermed også Europas for tiden yngste regentpar og de første til at komme 'rigtigt i arbejde' fra vennekredsen, som tæller andre kommende regentpar, bl.a. vores egen kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

2. 'Jeg er latina, og det vil jeg blive ved med at være. Jeg danser og synger - og jeg vil fortsætte med at danse og synge'.

Det er den slags udtalelser, prinsesse Maxima er kendt og elsket for. Og der findes mange lignende. Farverige og forfriskende udtalelser, der viser en kvinde, som har været parat til at tage den kongelige etikette på sig og også har været i stand til det, men har gjort det uden at give slip på det, hun var og kom fra, før hun blev prinsesse.

3. Det blev en stor og meget omtalt sag i Holland, da det kom frem, at Maximas far, den velhavende Jorge Zorreguita, havde været landbrugsminister i Argentina fra 1979 til 1981. Han havde altså siddet med ved magten i et sort kapitel af Argentinas historie fra 1979 til 1983, hvor et brutalt militærdiktatur under general Videla havde styret landet.

4. Ved brylluppet 2. februar 2002 havde Maxima heller ikke sin mor og far med. Det var den pris, det hollandske parlament forlangte: Jorge Zorreguita var forment adgang. Maximas mor måtte gerne deltage, men hun valgte at blive væk og være solidarisk over for sin mand. Dog deltog andre af Maximas argentinske familiemedlemmer, bl.a. hendes søskende.

5. I modsætning til andre katolikker, der har måttet konvertere for at blive gift med en protestant, er Maxima forblevet katolik, og under vielsen blev brudeparret da også velsignet af både en katolsk og en protestantisk præst. Maxima måtte dog inden brylluppet afgive det løfte, at hendes og Willem-Alexanders kommende børn ville blive opdraget som kristne i den protestantiske tro.

Kilder: 'Europas kronprinsesser' af Karen Seneca og Jim Lyngvild, 'Profession: prinsesse' af Catarina Hurtig samt Infomedia.

Læs mere om: