18. mar. 2015
Af Lene Skriver Bak

Kong Willem-Alexander: Danmark føles som at være hjemme

https://imgix.billedbladet.dk/media/article/kongens_store_tale.jpg
Martin Høien / BILLED-BLADET
Kong Willem-Alexander gav en smuk og rørende tale under gallamiddagen på Christiansborg Slot

Ved gallamiddagen på Christiansborg Slot holdt kong Willem-Alexander tale for sin gudmor og værtinde, dronning Margrethe, og her understregede den hollandske konge det tætte bånd, der er mellem Danmark og Holland.

- For min hustru og jeg føles Danmark virkelig som at være hjemme, sagde kong Willem-Alexander blandt andet.

Holland og Danmark kæmpe med samme spørgsmål

Kong Willem-Alexander berørte i sin tale hvor store ligheder, der mellem hans hjemland og værtsnationen.

Han påpegede, at nok er Danmark kendt som et lykkeligt land verden over, men lykken kan være skrøbelig, som vi så, da København og det jødiske samfund blev angrebet i februar måned.

- Både Danmark og Holland kæmper med det samme svære spørgsmål: Hvordan skal frie og åbne samfund reagere på dem, der ønsker at ødelægge dem, bemærkede kongen.

Tætte bånd mellem landene

I sin tale gjorde kong Willem-Alexander også opmærksom på, at dronning Margrethe har kendt ham hele livet. For hun var gudmor ved hans dåb i Sankt Jakobs Kirke i Haag for næsten 48 år siden, som kongen sagde, inden han rundede sin tale af med en skål:

- Jeg vil gerne bede alle her i aften om at løfte deres glas sammen med mig, for at skåle for Deres gode helbred, Deres majestæt, prins Henriks gode helbred og Deres families velbefindende. For det danske folks lykke og for det tætte bånd mellem Danmark og Holland.

Læs mere om: