Maximas søde overraskelse til familien på fødselsdagen
"Man tager" .... sådan starter de fleste opskrifter.
Men for en dronning vil det som oftest være nogle andre som "tager" - altså dem, som arbejder i hoffets køkken. Men ikke hjemme hos dronning Maxima.
Hun fyldte forleden 49 år - og valgte at bruge en del af sin dag på at gå i køkkenet for at tilberede en særlig specialitet fra sit hjemland, Argentina. Nogle specielle lækre smørkager - alfajores - med bl.a. kokosmel og "dulce de leche" - sød, kondenseret mælk, som i Danmark kan købes på dåse mange steder: Bl.a. i specialbutikker med latinamerikanske produkter eller på internettet,
På instagramsiden fra det hollandske kongehus lagde dronning Maxima efterfølgende en serie fotos ud, der tydeligt beviser, at hun ikke har mistet håndelaget i et køkken - selv om hun i mange år uden tvivl har haft en køkkenhjælper og kok på hver finger.
Skulle du selv havde mod på at prøve Maximas opskrift, kommer den her:
300 g majsstivelse (Maizena)
200 g mel
200 g smør (ved stuetemperatur)
150 g sukker
4 æggeblommer
1 tsk natron
2 tsk bagepulver
Kernen fra en lille vaniljestang eller en knivspids vaniljepulver
Den revne skal af 1 citron
1 tsk cognac
Ingredienser fyld:
Dulce de leche (færdiglavet eller hjemmelavet med kondenseret mælk og sukker)
Revet kokosnød
Forberedelse:
Forvarm ovnen til 160 grader. Bland alle tørre ingredienser med det blødgjorte smør i en skål. Tilsæt æggeblommer og cognac og ælt med håndkraft til en fast dej. Form en bold, og lad den hvile i cirka en time. Hvis det ser det ud til, at dejen ikke hænger sammen, kan der tilsættes 2 spiseskeer citronsaft.
Rul dejen ud i en tykkelse fra 5 til 7 mm, og skær dejcirkler ud (med et glas) på ca. 4 cm i diameter. Placer derefter de runde cirkler på en bageplader med bagepapir med ca. 2 cm fra hinanden.
Bag dem på 160 grader i 10-12 minutter. Kiksene skal have lidt farve, men ikke for meget, ellers bliver de for tørre og går i stykker.
Når kiksene er klar, tager du dem ud af ovnen og lader dem køle af. Læg to kiks sammen med et lag dulce de leche imellem. Spred dulce de leche godt til kanten. Derefter ruller du disse kanter gennem den revne kokosnød.
Dronning Maximas "alfajores de dulce de leche" er klar: Nyd!