Hvorfor har Joachim beholdt sin prinsetitel?
Kære kongelige brevkasse!
Mister Nikolai og Felix prinsetitlen, hvis de gifter sig borgerligt? Det gjorde Ingolf og Christian, som blev grever af Rosenborg, mens Joachim beholdt sin prinsetitel. Hvad er reglerne?
Venlig hilsen
Maja Carroll
Kære Maja Carroll!
Den arvelige titel som greve af Rosenborg har siden 1914 været givet til prinser, der med eller uden monarkens tilladelse giftede sig borgerligt, dvs. under deres stand. Greverne mister arveretten til den danske trone. Gifter en prins sig borgerligt, bestemmer monarken, om prinsetitlen kan bevares og hvilken titel, ægtefællen får.
Et blik i historiebøgerne afslører, at der er sket et vis forskelsbehandling igennem tiden. F.eks. fik prinserne Aage (1887-1940), Erik (1890-1950) og Viggo (1893-1970) mulighed for at videreføre prinsetitlen, da de giftede sig borgerligt, mens f.eks. prinserne Flemming (1922-2002), Oluf (1923-90), Ingolf (f. 1940) og Christian (f. 1942) måtte afgive prinsetitlen og "nøjes" med titlen som greve. En ting er, at kronprins Frederik ligesom sin mor fik lov til at gifte sig borgerligt. De to stod trods alt først i arvefølgen i hhv. 1967 og 2004.
Men hvorfor prins Joachim fik lov til at gifte sig med borgerlige kvinder (der oven i købet fik titel af prinsesse) og samtidig kunne beholde sin prinsetitel, er ikke godt at vide. Mit bud er, at der på allerhøjeste niveau er foregået diskrete forhandlinger, hver gang spørgsmålet har været aktuelt, og at skiftende monarker i samråd med ledende hofembedsmænd og centrale regeringsmedlemmer har foretaget en vurdering af de enkelte prinsers egnethed til at bære prinsetitlen.
Venlig hilsen
Jon Bloch Skipper
Har du spørgsmål til Den Kongelige Brevkasse, så send dit spørgsmål til jon@billed-bladet.dk, eller klik her!