1. dec. 2020
Af Marianne Singer

Efter tre års forlovelse: Derfor kan prinsesse Mako endelig gifte sig

Kei Komuro og prinsesse Mako ved deres forlovelses-pressemøde i september 2017.
Kei Komuro og prinsesse Mako ved deres forlovelses-pressemøde i september 2017.
Foto: Ritzau Scanpix
Efter at have været forlovet i tre år ser det ud til, at den japanske kejsers niece endelig snart kan gifte sig.

Efter at deres bryllup er blevet udskudt flere gange, ser det nu endelig ud til, at prinsesse Mako, 29, og hendes forlovede, Kei Komuro, 29, snart kan gifte sig.

I september udtalte prinsesse Makos mor, kronprinsesse Kiko, sig for første gang på imødekommende vis omkring brylluppet og nu har også hendes far, kronprins Akishino, givet en slags accept af brylluppet under et pressemøde i forbindelse med hans 55-års fødselsdag mandag.

https://imgix.billedbladet.dk/20201130-010752-2-1920x1280we.jpg
Kronprins Akishino på sit officielle fødselsdagsbillede omgivet af sin hustru, kronprinsesse Kiko, prinsesse Kako, prinsesse Mako og prins Hisahito. Det er prinsesse Mako yderst til venstre.
Foto: Ritzau Scanpix

Respekterer ønsket

- Jeg accepterer, at de bliver gift. Forfatningen siger, at ægteskabet udelukkende skal være baseret på begge køns gensidige samtykke. Hvis det er det, som de virkelig gerne vil, så er det noget, jeg mener, at jeg bør respektere som forældre, lød det fra kronprins Akishino, ifølge Japan Times.

Tidligere i år blev det meddelt, at brylluppet er blevet udskudt på grund af den nuværende coronakrise.

Familieproblemer

Oprindelig skulle prinsessen og hendes forlovede, der studerer jura i New York, ellers have været gift i 2018.

Første gang blev brylluppet udskudt, efter at det kom frem, at Komuros mor var i en strid med sin tidligere forlovede omkring en stor sum penge.

Prinsessens far, kronprins Akishino, bad dengang Komuros familie om at få løst pengeproblemerne, hvis brylluppet skulle blive til noget.

Stadig udfordringer

Den officielle version fra det japanske hof i februar 2018 var dog, at parret ville vente med deres bryllup til 2020, fordi de havde brug for mere tid til planlægning.

Men netop pengeproblemet i Komuros familie er desværre stadig grunden til, at der endnu ikke er fastlagt en bryllupsdato.

Skal løse konflikten

Således opfordrede kronprins Akishino under pressemødet sin datters forlovede til at få løst pengeproblemet, så brylluppet kan finde sted og parret kan få fuld opbakning i offentligheden til deres vielse.

Kronprins Akishino blev formelt indsat som nummer et i den japanske tronfølge den 8. november.

Hans søn, prins Hisahito, er nummer to i tronfølgen.

Derudover har prinsesse Mako også en lillesøster, prinsesse Kako, 25.

Læs mere om: