Tirsdag, 23. december 2014 - af af Josephine Christine Hald

En kejserlig fødselsdag i Japan

Kejser Akihito fylder 81 år
Kejser Akihito
Foto: AOP
I dag, lillejuleaftensdag, kan Japanerne fejrer deres kejser Akihito, der fylder 81 år.

Kejser Akihito blev født den 23. december 1933 på det kejserlige palads i Tokyo. Han var Kejser Hirohito og Kejserinde Kojuns femte barn, men første søn, hvilket betød, at han fra fødslen blev den første i rækken til Krysantemumtronen. Kejser Akihito overtog tronen efter sin far, der døde den 7. januar 1989, men han blev først formelt kronet den 12. november 1990.

Prins Tsugu

Som barn havde Akihito titlen Prins Tsugu indtil 1952, hvor han officielt fik titlen som kronprins. I sine unge år blev han opdraget og undervist af en privat tutor, men i 1940 startede han i skole på Gakushiun, hvor han gik indtil 1952. Under den amerikanske besættelse efter Anden Verdenskrig blev Kejser Akihito dog også undervist i vestlig kultur og engelsk af den amerikanske bibliotekar og forfatter, Elizabeth Gray Vining. Kejseren læste en overgang samfundsvidenskab på Gakushiun universitet, men han gjorde aldrig studierne færdig.

Gift med en borgerlig

Den 10. april 1959 giftede Kejser Akihito sig med Michiko Shoda. Det var første gang, at en borgerlig indtrådte i den japanske kejserfamilie. Parret har tre børn: Kronprins Naruhito, Prins Akishino og Sayako Kurada, som er borgerligt gift og derfor ikke længere medlem af den kejserlige familie.

Mere åben end traditionen

Den japanske kejserfamilie har historisk set været meget lukket, men Kejser Akihito har arbejdet meget for at komme tættere på folket. Han og Kejserinde Michiko har for eksempel besøgt alle 47 præfekturer i Japan. I 2011 holdt kejseren en historisk tale på TV efter jordskælvet og tsunamien, der ramte især det nordlige Japan meget hårdt og satte gang i katastrofen på atomkraftværket Fukushima. I talen sagde han blandt andet:

“Jeg håber, at katastrofens ofre aldrig opgiver håbet, tager sig af sig selv og lever for morgendagen […] Jeg vil også have, at Japans befolkning husker alle, der har været påvirket af ødelæggelserne, ikke kun i dag, men også i lang tid fremover.”

Denne artikel er lavet i samarbejde med royalista.com

Seneste nyt

Udvalgt til dig

Fra forsiden