24. jun. 2015
Af Lene Skriver Bak

Dronning Sonja og kong Harald dækker op

Detaljer fra opdækningen på dessertbordet fra dronning Mauds tid.
Detaljer fra opdækningen på dessertbordet fra dronning Mauds tid.
Jan Haug, De kongelige samlinger
Kongeslottet i Oslo slår dørene op til rundvisning og i år er temaet opdækning, så i fire af slottet sale har man muligheden for at se kongelige borddækninger.

Når kongeslottet i Oslo, som er rammen om dronning Sonja og kong Haralds arbejde, åbner dørene til rundvisning i sommeren 2015, er det med temaet ”Slottet dækker op til fest”.

Fire sale, Daglige spisesal, Lille festsal, Store festsal (balsalen) og Store spisesal, danner rammen om opdækningerne, der er lavet på baggrund af faktiske opdækninger, der har været på slottet, skriver hoffet på sin hjemmeside.

Dækket med dronning Sonja og kong Haralds eget service

De fire sale har hver sin genskabelse af en opdækning, som man ved, den så ud.

I Daglige spisesal er der dækket op som det så ud, da der blev holdt fødselsdagsfrokost for kong Olav 1. juli 1963, mens man i Lille festsal kan se, hvordan dessertbordet så ud på dronning Mauds tid.

Store spisesal er dækket op, som slottet var, da den amerikanske præsident Bill Clinton var på besøg i 1999 og der blev holdt officiel frokost på slottet. Opdækningen er dog i en let formindsket udgave.

Det samme er opdækningen i Store festsal, som viser hvordan der var dækket op, da der blev holdt Stortingsmiddag d. 16. oktober 2014. Opdækningen ved rundvisningerne er ’kun’ på 104 kuverter, hvor den oprindelige middag havde kuverter til 177.

Servicet i Store festsal bliver kun brugt her. Det var en gave til kongeparrets 60-årsdage og dekorationerne er udformet med udgangspunkt i salens pompejanske udsmykning, som går igen i damaskdugene og servietterne.

Mens publikum bevæger sig igennem slottets sale, forklarer guider om kongelige tafler, om genstandene som findes i opdækningerne og hvordan et tilsvarende måltid ville se ud i dag.

https://imgix.billedbladet.dk/norsk-opdaekning2.jpg
Opdækning til fødselsdagsfrokost for kong Olav.
Jan Haug, De kongelige samlinger

Læs mere om: