23. okt. 2015
Af Dorte Quist

Kong Harald fik salen til at grine

Kong Harald holdt en morsom tale
Kong Harald underholdt hele salen til den traditionsrige Stortingsmiddag.
Foto: Scanpix
Kong Harald af Norge fik salen til at le flere gange, da han holdt tale for de norske medlemmer af Stortinget til den traditionsrige Stortingsmiddag, hvor også kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon var med.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit trak som altid mange blikke til sig, da de ankom til Stortingsmiddag på det kongelige slot i Oslo.

Men festens højdepunkt blev som så ofte før kongens vittige tale til alle gæsterne.

- Vi har igen lagt et kommune- og folketingsvalg bag os. Som altid blev resultatet til glæde for nogen og til fortvivelse for andre. Jeg vil gerne her hylde vores folkevalgte; de gør et formidabelt arbejde. Det lokale demokrati står stærkt i Norge, og det vidner om et folk, som er levende optaget af deres nærmiljø. Alligevel kunne valgdeltagelsen have været bedre. Vi i kongefamilien tilhører som bekendte sofavælgerpartiet og bidrager desværre til den noget lave valgdeltagelse.

De mange norske politikere og den kongelige familie nød en udsøgt middag med fjordlaks, oksecarpaccio, elg fra Sikkilsdalen og en lækker chokoladedessert samt krydderkage.

LÆS MERE: Kong Harald er nordmændenes royale favorit

Kong Harald i hopla

Kong Harald rundede mange inden- og udenrigsemner i sin tale, men kom også ganske vittigt ind på emnet kongeslottet, hvor han jo selv bor med dronning Sonja.

- Dronningen og jeg har i flere år arbejdet med at åbne slottet op. Jeg kan i disse dage se, at nogen skriver, at det ikke helt er lykkedes. Til det vil jeg sige – som slottets kommunikationschef ville have sagt: - Ingen kommentarer!

- Nej, jeg tænker på ordningen ”Åbent Slot”. Hele 35.000 norske og udenlandske gæster besøgte os i sommer. Nogen af de besøgende tillægger os dog lidt for mange egenskaber. Som den amerikanske dame, der spurgte: ”Indeholder denne bygning kun den kongelige familie, eller er det også vikingeskibsmuseet?”.

- Vi har rigtig nok plads til mange ting her på slottet, men jeg er nu glad for, at vikingeskibene har en anden havn end i dette hus, sagde kongen til stor moro.

Læs mere om: