4. jul. 2017
Af Trine Larsen

Kronprins Haakons sjove tale til dronning Sonja

Kronprins Haakon.
Kronprins Haakon.
Foto: Scanpix
Kronprins Haakon Magnus holdt en kærlig og underholdende tale, da en skulptur af hans mor, dronning Sonja, blev afsløret i slotsparken af hendes børnebørn i anledning af dronningens 80-års fødselsdag.

Kronprins Haakon Magnus holdt en underholdende, sød og kærlig tale, da han tirsdag afslørede en skulptur af sin mor, dronning Sonja, i slotsparken foran kongeslottet i Oslo, med hjælp fra dronningens fem børnebørn.

Selv var hovedpersonen ikke til stede, for hun var til andre festligheder i anledning af sin 80-års fødselsdag i dag. Men dronningen vil kunne se statuen af sig selv fra slottet, når hun kigger ud af vinduet.

Skulpturen viser dronningen, når hun er gladest. Siddende på en sten i vandreudstyr og med sin medbragte rygsæk liggende ved siden af sig. Dronning Sonja er kendt for sin store kærlighed til naturen, og at hun også er berømt for sine mange vandreture, understregede kronprins Haakon Magnus i sin tale forud for afsløringen.

Mor har været overalt

- I vores familie er der en historie, som gentager sig gang på gang. Lad mig bruge mig selv som eksempel, sagde kronprinsen og fortsatte:

- Jeg kommer frem til en hytte langt udenfor alfarvej. Lidt stolt over at have klaret det og nået så langt – og så bliver jeg mødt af en imødekommende vært, der siger: "Hvor hyggeligt at se dig! Din mor var her også...for en måned siden". Eller "Din mor er her også tit for at gå tur i fjeldet".

- For min mor har været overalt. Uanset, hvor nogen af os andre tager hen, så har hun allerede taget turen og været der før os. Jeg tror ikke, der er mange, som kender de norske fjelde ligeså godt som hende. Og i modsætning til mig ved hun altid, hvor hun har været - og kan alle navnene på stederne, hun besøger, sagde kronprinsen stolt om sin mor.

Børnebørnene hjalp Haakon

Det er den norske kunstner Kirsten Kokkin, der har lavet bronzeskulpturen, som er en gave fra Norsk Turistforening. Den viser dronning Sonja i vandreudstyr under en pause, siddende på en stor sten, en granitsten fra Hedalen.

- Hendes majestæt dronning Sonja af Norge sidder og ser op mod Slottet, hun ser på sin gerning. Hun har lagt rygsækken, som hun bærer ved sin side, hun har besteget endnu en top, overvundet endnu en udfordring og kan reflektere med tankene på flugt over Norges fjeldtoppe, fortæller kunstneren om skulpturen, som dronningens fem børnebørn hjalp med at afsløre.

De fem, prinsesse Ingrid Alexandra og hendes bror, prins Sverre Magnus, børn af kronprins Haakon Magnus og kronprinsesse Mette-Marit, fik hjælp af deres kusiner, Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah, døtre af prinsesse Märtha Louise. De synes alle, skulpturen ligner deres kongelige, elskede farmor og mormor på en prik.

Læs mere om: